Achterhoek

Boze boeren leggen treinverkeer plat; geen aanhoudingen

Boze boeren blokkeren spoor in de Achterhoek.
Boze boeren blokkeren spoor in de Achterhoek. © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
LIEVELDE - Actievoerende boeren blokkeren dinsdagavond het spoor bij Lievelde in de Achterhoek. Daardoor is er geen treinverkeer mogelijk tussen Winterswijk en Vorden, melden ProRail en vervoerder Arriva.
Op het station in Lievelde staan twee treinen van Arriva stil. Die zouden door boeren aan de ketting zijn gelegd uit protest tegen de aangekondigde stikstofplannen. ProRail laat weten dat het overige treinverkeer op last van de politie en vanwege de veiligheid is stilgelegd.
De boeren wijzen erop dat de treinen van Arriva op vervuilende diesel rijden. Door het spoor te blokkeren willen de boeren 'voorkomen dat de dieseltrein op het traject Lievelde-Winterswijk nog langer stikstof uitstoot in het prachtige Natura2000-gebied Korenburgerveen', zo laat actievoerende boer Henk Oonk weten.
Bekijk de beelden van het protest:
Boze boeren leggen treinverkeer plat

Tientallen boeren met trekkers

Tientallen boeren kwamen met trekkers naar Lievelde. Uit onvrede over de stikstofplannen beloven zij de komende tijd nog meer acties. Op woensdag 22 juni staat een groot landelijk protest op stapel.

'Passagiers met Tesla's naar huis'

Rond 21.30 uur vertrokken de meeste boeren weer. Arriva zegt niet te weten hoeveel reizigers getroffen zijn door de actie. Volgens de actievoerders zaten er zo'n twintig passagiers in de treinen en zijn die met een aantal elektrische Tesla's naar huis gebracht.

'Kom niet aan onze treinen en de veiligheid'

Vervoerder Arriva laat weten "hartstikke veel begrip" te hebben voor het boerenprotest. "Maar dat betekent niet dat je aan onze treinen kunt komen en de veiligheid van onze mensen en onze passagiers in het geding brengt", aldus een woordvoerster. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om over drie jaar CO2-neutraal te werken en doet proeven met treinen op batterijen.
De vrijheid van meningsuiting en ook het recht om te demonstreren staat voor ProRail niet ter discussie, laat het bedrijf weten. "Dat moet echter wel gebeuren binnen de wettelijke kaders die we met elkaar hebben afgesproken. Onderzoek zal moeten uitwijzen of dat hier ook gebeurd is. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen we ons beraden op vervolgstappen."
Een woordvoerder van de politie laat weten dat er geen aanhoudingen zijn verricht of boetes zijn uitgedeeld.