Arnhem en omstreken

Noura zou in Syrië de ICT ingaan, maar zorgt hier nu voor dementerende ouderen

Noura helpt nu dementerende ouderen
Noura helpt nu dementerende ouderen © Noura Zanjir
ARNHEM - Het is geen nieuws: we komen handjes tekort in de zorg. Met het project Nieuwkomers in de Ouderenzorg werken tien organisaties in de regio Arnhem samen om statushouders op te leiden. Noura Zanjir (33) is zo'n nieuwkomer.
In Syrië deed ze een ICT-opleiding. Maar nadat ze vluchtte voor de oorlog in haar land, ontdekte ze haar passie voor de zorg. Nu is ze bijna klaar met haar opleiding Verzorgende IG. Bij verzorgingshuis Insula Dei in Arnhem heeft ze haar draai gevonden.

'Nooit gedacht dat het iets voor mij zou zijn'

Dat ze eigenlijk veel meer een type is voor de zorg dan voor de ICT, ontdekte ze toen haar vader na een hersenbloeding verlamd raakte. "Ik ben bij hem gebleven en heb hem toen verzorgd. Ik moest alles voor hem regelen. Ik had nooit gedacht dat de zorg iets voor mij zou zijn, maar ik vond het eigenlijk heel fijn."
Mijn Nederlands was eerst niet goed genoeg
Toen ze vijf jaar geleden naar Nederland kwam, wilde ze in eerste instantie in de gehandicaptenzorg werken. "Maar ik werd toen niet aangenomen, omdat mijn Nederlands niet goed genoeg was. Via de gemeente hoorde ik van deze opleiding en ik kwam erachter dat de ouderenzorg ook heel goed bij me past."

Respect voor ouderen

Bijna twee jaar deed ze de opleiding en in november is ze klaar. Noura werkt nu vooral met dementerende ouderen. Het zorgen voor die mensen zit er bij haar ingebakken. "In onze cultuur is het normaal dat familie zelf voor ouderen zorgt. Dus ik ben met dat respect voor ouderen opgevoed. En ik heb een rustig karakter dus het klikt heel goed met deze mensen. Als ze tevreden zijn en naar je lachen: daar doe ik het voor."