Noord-Veluwe

Bij première seksfilm Nudes blijkt hoe belangrijk gesprek over sexting is

Bij een première horen natuurlijk mooie jurken en foto's op de rode loper
Bij een première horen natuurlijk mooie jurken en foto's op de rode loper © Omroep Gelderland
ZWOLLE - Een film over het fenomeen 'sexting', het doorsturen van naaktfoto's via sociale media. Jongerenwerker Robert Pruis was er zes jaar mee bezig, en maandagavond vond dan eindelijk de première plaats. En bij die première werd maar al te duidelijk hoe veel sexting voorkomt. "Hopelijk helpt deze film om daarover het gesprek aan te gaan."
"Wie van jullie heeft wel eens een foto van een naakte klasgenoot gezien?" Direct na de eerste vertoning van de film Nudes mogen aanwezigen vragen stellen aan de acht hoofdrolspelers uit de film, jongeren van 16 en 17 jaar. Vijf van de acht steken hun hand op. "Laten we dat ook even aan de zaal vragen", zegt jongerenwerker Robert Pruis gelijk. Ook in de zaal steekt het grootste deel van de middelbare scholieren de hand op. "Dit zie ik overal waar ik in gesprek kom met jongeren."
Robert werkt onder meer in Elburg als jongerenwerker. "In mijn werk vind ik het heel belangrijk om met jongeren te praten over seks, en de keuzes die ze daarin maken", legt hij uit. "Je tienerjaren zijn heel bepalend, en je komt dan vaak voor keuzes op seksueel gebied te staan. Maar de vraag is altijd: waar ben ik wel klaar voor, en waar krijg ik later spijt van? Door daar van tevoren open over te praten, hoop ik jongeren te helpen de keuze te maken die bij hen past. Daar zoek ik zoveel mogelijk creatieve ideeën voor, en nu heb ik daarom een film laten maken."

Professionele film

Dat heeft hij natuurlijk niet zelf gedaan. Professionals Gerbert Floor en Kees-Jan Mulder hielpen hem, zodat het een professioneel product werd. En zelfs actrice Olga Zuiderhoek heeft een rol in de film, die van schooldirectrice.
Het verhaal in de film is simpel, en dus herkenbaar voor jongeren: in de klassenapp is een filmpje verspreid van een paar jongens uit de klas die na een gymles staan te douchen. Tijdens gesprekken die de mentor met de leerlingen heeft, wordt duidelijk hoe het filmpje is opgenomen en hoe het is verspreid. "De clou van het verhaal is eigenlijk om de toeschouwer te laten denken: wie is in dit verhaal de dader?", legt Noëlle Lipke uit. Zij is één van de acht leerlingen die de hoofdrollen hebben in de film. "En dat hoeft niet één iemand te zijn: ook mensen die lachen om het filmpje en het met elkaar gaan zitten bekijken, zijn een dader."
Omroep Gelderland was bij de première. Kijk naar de beelden:
Bij première seksfilm Nudes blijkt hoe belangrijk gesprek over sexting is
De film duurt ongeveer een kwartier, en is gratis te downloaden. "Ik vind het belangrijk dat iedereen de film kan zien", legt Robert uit. "Scholen, sportverenigingen, kerken: het zijn allemaal plekken waar jongeren samenkomen, en waarvan ik vind dat het gesprek over seks en sexting op gang moet komen. Daarom bieden we op onze website niet alleen de film aan, maar ook gesprekstips, zodat ouders, leraren of jongerenwerkers het gesprek aan kunnen gaan met de jongeren."

'Sexting gebeurt best veel'

Ook de acteurs uit de film denken dat die gesprekken belangrijk zijn. "Het gebeurt best veel", zegt Isabel de Vries. "Ik heb zelf ook wel eens iets doorgestuurd gekregen, terwijl ik daar niet om vraag. Ik wil dat niet zien, maar ik krijg de foto's wel. Toch wordt er erg weinig over gesproken, ik hoop dat deze film daar bij gaat helpen."
Erva Bayram is het met haar eens. "Maar niet alleen volwassenen moeten met jongeren praten, ook jongeren onderling moeten hierover met elkaar in gesprek. Ze vinden het vaak gênant, maar zo'n gesprek is wel belangrijk, want bijna iedereen krijgt er helaas mee te maken."