Noord-Veluwe

Wim stond als protestboer én actief CDA-lid voor deur van de stikstofminister

Boeren in gesprek met minister Christianne van der Wal bij haar huis in Hierden.
Boeren in gesprek met minister Christianne van der Wal bij haar huis in Hierden. © Omroep Gelderland
HIERDEN - Zijn partij keurt het af, maar boer Wim Bonestroo was een van de initiatiefnemers van de actie bij minister Christianne van der Wal vorige week. Bonestroo is actief lid van het CDA, meldde RTL Nieuws dinsdag.
De CDA’er heeft geen spijt, maar heeft er ook geen moeite mee dat zijn partij de actie afkeurt.
Bonestroo is namens de partij actief in de gemeente Elburg. Hij heeft nog geen contact gehad met het bestuur, maar begrijpt dat de partij zijn actie afkeurt.
"Dat snap ik wel heel goed, het is niet vanzelfsprekend dat je iemand thuis op zoekt vanuit onze normen en waarden. Maar we hebben 2,5 tot 3 jaar aan tafel gezeten en dan krijg je zo’n geschreven boek. Dan wil je zo’n statement maken."

Grote impact op Gelderse Vallei

Hij doelt op de stikstofdoelen die vorige week door het kabinet werden gepresenteerd. Dat heeft enorme impact op de Gelderse Vallei: daar moeten agrariërs bijna 60 procent minder stikstof uitstoten.
Vrijdagavond stonden er boeren voor het huis van Van der Wal, waarmee ze in gesprek gingen. Het CDA en andere partijen keurden het protest af. Bonestroo heeft er geen spijt van en zegt dat er 'geen harde acties zijn geweest'. "We hebben ons netjes voorgesteld en een gesprek gevoerd. Er was geen vorm van intimidatie."

Intimiderend

Op de vraag of hij kan begrijpen dat een protest voor de deur wel intimiderend kan overkomen? "Dat kan ik me op zich wel voorstellen, maar op zo’n hoog politiek niveau denk ik dat je rekening houdt dat je daarvoor komt te staan. Ik zou mij niet geïntimideerd voelen."
Het CDA bracht dinsdag overigens naar buiten dat het aanpassingen wil in het stikstofbeleid. Ze willen onder meer dat andere sectoren ook bijdragen en dat er meer ruimte voor innovatie komt, meldde de NOS. De plannen zijn volgens fractievoorzitter Heerma ‘niet uitvoerbaar.’
Bonestroo noemt dat een goede zaak. "Een deel van het doel is bereikt."
Het kabinet vindt de demonstratie die een groep boeren afgelopen vrijdag hield voor het woonhuis van VVD-minister Van der Wal niet acceptabel. Dat zei staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer. Daar leven veel vragen over de intimiderende werking van bepaalde protestacties van boeren, zoals die van Voll Gas van vrijdag en eerder die van Farmers Defence Force. Een groot deel van de Kamer nam daar al direct afstand van. Voor woensdag 22 juni is er weer een grote demonstratie aangekondigd in Den Haag.