Gelderland

Deze betoverende vogelsoort is prachtig gefilmd

Draaihals
Draaihals © Theo de Wild
EDE - Deze zeldzame vogel heeft een bijzonder goede schutkleur: hij is bruin met grijs en heeft een prachtig patroon wat enigszins doet denken aan de textuur van boomschors. Als hij tussen een paar takken zit, zou je hem zo voorbijlopen.
Maar dat is iets wat je niet wilt, want de draaihals is een geweldig mooie soort en de kans dat je hem ziet is erg klein. Niet alleen vanwege zijn schutkleur, maar ook vanwege het feit dat hij zeldzaam is. Het is zelfs de zeldzaamste spechtensoort die in Gelderland broedt.
Een draaihals op een boom
Een draaihals op een boom © Ronald Visser

Betoverende vogel

Niet alleen zijn uiterlijk is bijzonder, ook zijn gedrag. De draaihals kan zijn kop namelijk in alle richtingen draaien. Dat is ideaal tijdens zijn zoektocht naar mieren, zijn lievelingskostje, maar het zou ook kunnen dienen om roofdieren af te schrikken.
Als draaihalzen zich bedreigd voelen, draaien ze hun kop en nek op zo’n manier, dat roofdieren kunnen denken dat ze te maken hebben met een slang. Daarbij sissen de draaihalzen ook als een slang. Niet zo gek dus dat mensen vroeger dachten dat de soort magische krachten had.
Met die rare beweging leek het alsof hij je kon betoveren. Dit kun je nog steeds terugvinden in zijn wetenschappelijke naam: Jynx torquilla. Het woord ‘jynx’ komt van het woord ‘jinx’, wat vloek betekent.
Een draaihals buigt zijn kop naar achter
Een draaihals buigt zijn kop naar achter © Theo de Wild

Meekijken naar de draaihals?

Deze betoverende vogel is dus lastig te zien, maar gelukkig heeft natuurvlogger Youri Jongkoen van Natuur met Youri het dier prachtig kunnen vastleggen. Hij had alle tijd om de vogel rustig te observeren en te filmen en nu kunnen wij dus met hem meekijken.
Deze betoverende vogelsoort is prachtig gefilmd
Natuurvlogger Youri Jongkoen trekt er graag op uit, op zoek naar al het moois wat de natuur te bieden heeft. Zolang het maar vliegt, kruipt, loopt of zwemt vindt hij het schitterend! In zijn vlogs neemt hij mensen mee op online avontuur in de natuur.