Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Het eerste ziekenhuis op waterstof van Europa staat straks in Elst

De enorme waterstoftank.
De enorme waterstoftank. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
ELST - Het wordt het eerste ziekenhuis in Europa dat zijn energie volledig haalt uit waterstof. En daar zijn ze best trots op bij het Rijnstate ziekenhuis. Over een jaar moeten de eerste bezoekers in de nieuwe vestiging in Elst tussen Arnhem en Nijmegen al naar binnen kunnen. Hoe bijzonder is een ziekenhuis op waterstof? Op de dag van de bouw konden mensen alvast komen kijken.
In eerste instantie wijst niets erop dat er in Elst een bijzonder gebouw gaat verschijnen. Maar voor wie nauwkeurig kijkt, zijn er toch enkele opvallende details te vinden. Zo staat de enorme waterstoftank al klaar. "Dat wordt ingebouwd door de specialist", geeft Ilse Bakker van bouwgroep Berghege Heerkens aan. "Wij richten ons op het gebouw zelf."

'Geen dichtgetimmerde bunker'

Het wordt een gebouw dat natuurlijk anders is dan andere panden. De isolatie moet hoogwaardig zijn, de energie moet uiterst betrouwbaar zijn. En natuurlijk willen we geen dichtgetimmerde bunker, het ziekenhuis moet wel prettig aanvoelen met veel licht en ruimte. Volgens Ilse Bakker gebeurt dat ook: "Ook dit ziekenhuis wordt aangenaam om in te verblijven met alle comfort die je maar wilt. Voldoende ramen en open ruimtes. En klaar voor de toekomst."

Buitenkansje

Veel mensen vinden het een buitenkansje om vandaag eens te komen kijken hoe het nieuwe ziekenhuis eruit komt te zien. Ze vinden het prachtig, ook de waterstoftankvoorziening, zo zegt een enthousiaste Elstenaar, die van de bouw al driehonderd foto's heeft gemaakt. "Ik vind het schitterend dat ze dat gaan proberen en dat het straks ook nog gaat werken." Een plaatsgenoot heeft het allemaal vanaf het begin gevolgd: "Vanaf het heien hebben we de bouw helemaal meegemaakt. Het wordt schitterend. We zijn er blij mee. Alleen hopen we er geen gebruik van te hoeven maken."
Over een jaar moet het ziekenhuis klaar zijn.
Over een jaar moet het ziekenhuis klaar zijn. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland