Stedendriehoek

'Veelpleger' moet 1,5 jaar de cel in voor ramkraken

De rechtbank in Zutphen
De rechtbank in Zutphen © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Een 38-jarige veelpleger uit Apeldoorn is dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De man die kampt met een drugsverslaving kreeg de straf onder meer opgelegd voor zes inbraken bij bedrijven. Daarbij richtte hij behoorlijk wat schade aan. Zo reed hij bij twee bedrijven met een auto naar binnen.
Ook stal de man een auto, bedreigde hij meerdere mensen, onder wie twee politieagenten, en verduisterde hij geld. In totaal werd hij door de rechtbank in Zutphen veroordeeld voor veertien misdrijven die hij allemaal in januari pleegde. In zijn woonplaats Apeldoorn, maar ook ver daarbuiten.
Tijdens de rechtszaak verklaarde de Apeldoorner dat hij een drugsprobleem heeft waaraan hij geholpen wil worden. De rechtbank in Zutphen ging hierin mee: de man moet zich laten opnemen in een verslavingskliniek.

Schadevergoeding betalen

De rechtbank vindt het belangrijk dat hij behandeld wordt voor zijn verslaving. Dit om te voorkomen dat hij nogmaals in de fout gaat. Reden voor de rechtbank om een grotere voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen dan de officier van justitie eerder eiste. Zo kan de man eerder worden opgenomen in een verslavingskliniek.
Tot slot moet de man aan meerdere slachtoffers een deel van de schade vergoeden. Het gaat om een bedrag van bijna negenduizend euro.