Achterhoek

Ook honden kunnen bloed doneren: 'Onze Polar helpt daarmee anderen'

Golden retriever Polar is niet bang voor bloeddonatie.
Golden retriever Polar is niet bang voor bloeddonatie. © Ank Hobo
NEEDE - Je hoort het niet zo vaak, maar jouw huisdier kan ook bloed doneren. Sterker nog, heel graag zelfs. Hond Polar uit Neede geeft regelmatig bloed voor andere honden. Vandaag tijdens Wereld Donordag staan we een beetje extra stil bij iedereen die bloed doneert en daarbij mag Polar dus zeker niet ontbreken.
Ank Hobo is het baasje van Polar. "Ik hoorde van een kennis dat haar hond bloed doneerde. Dat vond ik bijzonder en daarom heb ik contact opgenomen met de Veterinaire Bloedbank in Nijverdal. Dat zijn echte specialisten."
Polar kreeg uiteraard eerst een keuring om te onderzoeken of hij een geschikte donor is. En dat blijkt het geval, en nu doneert de golden retriever elke tien weken 350 ml bloed. "Hij ondergaat dat heel rustig. Al is het eerste prikje altijd weer een beetje eng. Wat helpt, is dat hij van de assistentes heel veel snoepjes krijgt!"
Na het doneren doet Ank het even rustig aan met Polar, maar daarna kan alles weer. "Een dag later gaan we weer lekker wandelen en dan merk je niks aan hem."

Ook onderzoek naar bloedziekte

Volgens de bloedbank in Nijverdal gaat het gedoneerde bloed naar dierenartsen in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast houdt de instelling zich bezig met onderzoek en behandeling van honden en katten die lijden aan een bloedziekte.
Hoeveel honden Polar met zijn donaties heeft kunnen helpen, weet Ank niet precies. "Als een andere hond wordt aangereden of bijvoorbeeld een bijtwond heeft, kan een transfusie helpen. Dáár doen we het voor."

Ook een donorhond?

Wil jij jouw hond ook donor laten worden? Dan is er wel een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Zo moet hij tussen de één en acht jaar oud zijn en meer dan 25 kilo wegen.
Daarnaast is het belangrijk dat jouw viervoeter volledig ingeënt is en verder geen gezondheidsklachten heeft. Verder zijn er ook regels waar je als baasje wellicht niet zo snel aan denkt, maar die zeker niet minder belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat hij nog nooit een bloedtransfusie gehad mag hebben en dat er verschillende regels en checks zijn nadat hij in het buitenland is geweest.

Katten

Ook als je een kat hebt, kan jouw huisdier bij de dierenarts terecht om bloed te laten doneren. Maar wees je er wel bewust van dat daar andere regels voor gelden.