Rivierengebied

Onverkozen partijen mogen de Tielse politiek niet in via de achterdeur

Ünal Sözen verliet de Tielse fractie van GroenLinks
Ünal Sözen verliet de Tielse fractie van GroenLinks © Omroep Gelderland
TIEL - Het afvallige GroenLinks-raadslid Ünal Sözen mag zich best Krachtig Tiel noemen, maar de leden van deze bestaande partij krijgen geen rol in de besluitvorming van de gemeente. De raad heeft een voorstel om mensen van Krachtig Tiel als commissielid te benoemen verworpen.
In mei ontstond er een onwerkbare situatie tussen de fractie van GroenLinks en Sözen. De Tielse ondernemer maakte bekend dat hij verder ging als Groep Sözen. Een week later volgde een persbericht dat hij zich aansloot bij Krachtig Tiel. Deze partij deed mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar haalde geen zetel.
Het geheel heeft zich aangesloten bij Code Oranje. Deze politieke beweging deed in 2019 en 2021 tevergeefs mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Tweede Kamer. De partij richt zich nu op het verenigen en ondersteunen van lokale partijen. Tielenaar Wim de Groot is secretaris van deze partij.

Fractie moet gekozen zijn

Sözen en Krachtig Tiel wilden een fractie gaan vormen met nieuwe politieke speerpunten en zo ook leden voordragen voor een raadscommissie. Dit is volgens de reglementen van de gemeente Tiel echter niet mogelijk. Een fractie kan volgens die reglementen alleen bestaan uit gekozen raadsleden. Sözen kan zich dus alleen aansluiten bij partijen die in de raad zitten of hij kan ervoor kiezen om zelfstandig verder te gaan. Hij mag daarvoor wel de naam Krachtig Tiel gebruiken.
In raadscommissies worden besluiten van de gemeenteraad voorbereid. Hierin zitten ook mensen die niet in de raad gekozen zijn. Het moeten echter wel mensen zijn die op de kieslijst stonden van een partij die in de raad gekozen is. Leden van Krachtig Tiel komen daar dus niet voor in aanmerking. Volgens deze partij is er juridisch nog wel wat af te dingen op die redenatie.

Meer mensen betrekken

Tiel heeft sinds kort wel een nieuwe manier van vergaderen in commissies, waarbij het de bedoeling is dat meer mensen aansluiten om onderwerpen te bespreken. Maar de manier waarop dit plaatsvindt en het advies over behandeling in de raad blijft aan de benoemde commissieleden.
Sözen laat weten dat hij het vooral jammer vindt dat het onderwerp op deze manier is afgedaan. "Samen zouden wij wel een zetel hebben", zegt hij doelend op zijn 158 voorkeursstemmen en de 379 stemmen van Krachtig Tiel. Samen komt dit inderdaad boven de kiesdeler van 524 stemmen uit. "Maar het maakt niet uit", vervolgt het raadslid. "Deze mensen blijven toch achter mij staan en mij raad geven. Binnen de nieuwe commissiestructuur is het de bedoeling om meer mensen te betrekken, dus daarbij zullen ze zeker ook aanwezig zijn."

Zie ook: