Achterhoek

Gestolen bronzen beelden nog spoorloos: ze worden gemist in Doesburg

DOESBURG - Nee, de gestolen beelden zijn nog niet teruggebracht, zo geeft een woordvoerder van de gemeente Doesburg aan. De afgelopen dagen werd Doesburg opgeschrikt door de diefstallen van twee beelden.
Maandagochtend meldde de gemeente eerst dat een van de rode mannen van het kunstwerk Passi d'Oro aan de IJsselkade was gestolen. En maandagmiddag werd duidelijk dat ook een van de Twee Vrouwen aan de Contre Escarpe was verdwenen. "Een vervelende manier om de week te beginnen", aldus de gemeente.

'Het wordt gemist'

De oproep aan de dader van de eerste diefstal om de rode man terug te brengen, heeft dus nog niks opgeleverd. Iets dat de gemeente betreurt. "Het hoort bij onze prachtige kade en het wordt gemist." En ook van het tweede gestolen beeld ontbreekt dinsdag nog elk spoor. Camerabeelden waarop de diefstallen te zien zijn, zijn er niet.
Twee keer in een weekend is natuurlijk wel heel toevallig
De vraag of de gemeente vermoedt dat het gaat om dezelfde daders, vindt een woordvoerder lastig te beantwoorden. "Daar kunnen we eigenlijk nog niks over zeggen", geeft ze aan. "Maar twee keer in een weekend is natuurlijk wel heel toevallig." Wat de schade is voor de gemeente kan ze nog niet zeggen. "We zijn vooral bezig geweest met de papieren rompslomp. Zo hebben we aangifte gedaan bij de politie en ook is er contact geweest met de verzekering. Een schadebedrag hebben we echter nog niet goed in beeld."
De vraag of de gemeente nu bij andere kunstwerken in de openbare ruimte maatregelen gaat nemen uit vrees voor herhaling, blijft ook nog onbeantwoord. Daar is de gemeente volgens de woordvoerder nog helemaal niet mee bezig.

Eerder al vernield

Het beeld van de rode mannen aan de IJsselkade werd overigens eerder al eens vernield. Tot twee keer toe zelfs, maar gestolen werd het nog nooit. En ook voor de Twee Vrouwen is de recente diefstal een primeur. Of de daders op de beelden uit waren vanwege het brons? De gedachte is ook op het stadhuis van Doesburg opgekomen. Maar ook hier kan de woordvoerder eigenlijk niks zinnig over zeggen.
Een oud ijzerhandelaar uit Arnhem geeft aan dat het bij brons om dagprijzen gaat. En momenteel ligt deze met 4,70 euro vrij hoog. Toch wel een euro hoger dan gemiddeld. "Omdat het aanbod uit het buitenland is gedaald", legt hij uit. Iets wat volgens hem ook geldt voor bijvoorbeeld koper. "Neemt niet weg dat je met je handen van iemands anders spullen moet afblijven", zegt hij direct.

Nieuwe trend?

Begin deze maand verdween bij het Watermuseum in Arnhem de bronzen Kikkerkoning Alfredo. Van een nieuwe trend wil de politie echter niet spreken. "De diefstal van koper en brons kent een lange historie", geeft een woordvoerder aan. Een verband tussen de verschillende diefstallen legt hij niet direct: "Dat er beelden worden gestolen, betekent niet automatisch dat er een verband is."
In Doesburg zijn de diefstallen volgens hem nog te recent om hierover iets te kunnen zeggen. En in het geval van Alfredo zijn er van de kant van de politie geen nieuwe ontwikkelingen te melden.