Rijk van Nijmegen

'Help niet elke vogel', kuikens worden bewust uit het nest gegooid

Jonge vogels bij de Nijmeegse vogelopvang.
Jonge vogels bij de Nijmeegse vogelopvang. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Jonge vogels die uit het nest zijn gevallen hoef je niet altijd te redden, stelt de Dierenopvang in Nijmegen. "Ouders gooien hun jongen uit het nest om ze zo vanaf de grond te leren vliegen en overleven", legt Paul Deuning van de opvang uit. "Dit geldt voor bijvoorbeeld voorbij merels, kauwen en kraaien."
Ze merken bij de opvang dat er méér meldingen binnen komen van bezorgde burgers die jonge vogels aantreffen. Niet altijd wordt een vogel opgehaald, maar ondanks die selectie vooraf is het toch druk bij de Dierenopvang.

'Niet elke vogel helpen'

"Vogels hebben meerdere nesten per jaar. dan zie je de cyclus zich weer herhalen" vertelt Paul Deuning. Dit gaat de hele zomer door. "Je hoeft niet elke vogel te helpen. Het is normaal dat sommige vogels uit het nest gezet worden."
"Doordat we uitgaan van hoe de dieren evolutionair ontwikkeld zijn, weten we dat bepaalde soorten hun kuikens uit het nest kukelen om zo te leren overleven. De ouders zijn dan in de buurt. Ze voeren hun jongen bij en laten zien hoe eten zoeken vanaf de grond werkt."
Ook waarschuwen vogels elkaar bij gevaar, zoals bij de komst van katten.
Bekijk hier de couveuse-afdeling met de piepjonge vogels in de opvang in Nijmegen.
Wanneer moet je een jonge vogel helpen?

Vogels jagen kat weg

Zo heeft een vrijwilliger van de dierenopvang in Nijmegen gezien dat haar kat werd weggejaagd bij een jonge vogel door een groep vogels.
"De kat droop af na het zien van de groep vogels," aldus Deuning. Hij vertelt dat kattenbezitters kunnen helpen door om de halsband van hun huisdier een belletje te hangen zodat vogels ze horen. Ook heeft de Dierenambulance Nijmegen een beslisboom over of je een vogel brengt wel of niet brengt."
Deuning legt uit dat het bij vogels anders werkt dan bij mensen. "Wij zijn als soort een van de grootste nestblijvers. We blijven tot we achttien zijn bij onze ouders leven." Dit menselijke gevoel projecteren we volgens hem op dieren. "Wij kunnen veel, maar ouders kunnen die dieren het beste leren wat de gevaren zijn. Grijp dus niet in als de ouders in de buurt zijn. Is een jonge vogel alleen? Dan kan je bellen met de dierenambulance in de buurt. Bel sowieso als de vogel naakt en nog zonder verendek is. Of als het gewond is."

Vogels na de opvang

De vogels worden bij de opvang met de hand gevoerd en grootgebracht. "Als ze er klaar voor zijn, voeren we steeds minder. Voordat we ze uitzetten, komen ze in grote volières om zelf eten te leren zoeken."
Tot slot legt hij uit dat de vogels niet tam mogen worden, want dan kunnen ze daarna weer worden uitgezet.

Zie ook: