Gelderland

Supermaan boven Gelderland gemist? Vanavond een nieuwe kans

Willeke van Vulpen legde de supermaan vast.
Willeke van Vulpen legde de supermaan vast. © Willeke van Vulpen
ARNHEM - In heel de provincie was van maandagavond tot dinsdagochtend vroeg een supermaan te zien. Bij een supermaan lijkt de maan groter dan normaal. Reden voor velen om de camera te pakken en het fenomeen vast te leggen. Een half uur vóór de maan onderging, om kwart voor vijf vanochtend, was hij zelfs extra groot te zien.
We spotten vanuit onze provincie op Facebook meerdere plaatjes. Die hebben we als afbeeldingen in dit artikel toegevoegd.
Kai Grijff fotografeerde de supermaan.
Kai Grijff fotografeerde de supermaan. © Kai Grijff

Het fenomeen uitgelegd

Maar wat is een supermaan nu precies en hoe vaak komt het fenomeen voor? Wouter van Bernebeek van Weerplaza legt het uit: "Eén keer in de vier weken hebben we volle maan: de maan is dan 100% gevuld en geeft ook nog eens veel licht, waardoor het 's nachts niet helemaal donker wordt. Maar heel af en toe lijkt de maan nóg iets groter dan normaal. Op die momenten spreken we van een zogenaamde supermaan."
De supermaan vastgelegd door Theo de Wild.
De supermaan vastgelegd door Theo de Wild. © Theo de Wild
Een supermaan komt een paar keer per jaar voor en heeft te maken met de eivormige baan om de aarde die de maan aflegt. Waardoor de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is. "Gemiddeld bedraagt de afstand tussen maan en aarde een kleine 385.000 kilometer. In het geval van een supermaan kan die afstand teruglopen tot zo'n 357.000 kilometer", weet Van Bernebeek. Een kortere afstand waardoor de maan groter en helderder lijkt dan normaal tijdens volle maan.
De supermaan vastgelegd door Erzsébet Nagy.
De supermaan vastgelegd door Erzsébet Nagy. © Erzsébet Nagy

Vanavond een nieuwe kans

De maan ging vanochtend om 04.46 uur onder: in het half uur vóór maansondergang was hij extra groot te zien aan de zuidwestelijke horizon. Vanavond komt hij in het oosten om 22.40 uur weer op. Ook dan is er nog sprake van een supermaan. Voor iedereen die het fenomeen vanochtend heeft gemist, komt een nieuwe kans.
En voor de fotografen onder ons is er goed nieuws. Want volgens Diana Woei van Weerplaza zijn de voorwaarden goed voor een mooie foto. "Er zijn nu wat stapelwolken, maar die verdwijnen in de avonduren", geeft ze aan.
En mocht het vanavond onverhoopt niet lukken dan komt 13 juli een nieuwe kans.