Achterhoek / Liemers

Plannen voor complex van 'vier hoog' is omwonenden doorn in het oog

Er worden handtekeningen opgehaald tegen de plannen.
Er worden handtekeningen opgehaald tegen de plannen. © Omroep Gelderland
Minder privacy, meer schaduw en niet passend in de wijk. Inwoners van de Doesburgse wijk De Ooi zijn niet blij met de plannen voor een appartementencomplex van vier hoog in hun wijk. Buurtbewoners voelen zich overvallen en verzamelen handtekeningen voor een petitie tegen de hoogbouw.
Buurtbewoner Dennis Welle heeft inmiddels meer dan honderd handtekeningen van buurtbewoners verzameld. Achter zijn huis heeft hij nu nog vrij uitzicht, maar dat zou straks voorbij zijn als de geplande appartementen doorgaan. "Dan kunnen die bewoners straks zo bij mij naar binnen kijken", zegt hij vanuit zijn achtertuin.

Meepraten

Naar eigen zeggen werd hij -net als veel andere wijkbewoners- compleet verrast door de plannen voor de hoge appartementen van Woonservice IJsselland. Die wil 59 woningen in de wijk vervangen voor 85 nieuwe.
"Natuurlijk sta ik achter nieuwbouw en meer woonruimte. Ik begrijp ook dat er woningnood is. Maar ineens appartementen van vier hoog bouwen midden in een wijk met alleen maar laagbouw? Daar zit niemand op te wachten."
Inmiddels heeft hij veel buurtbewoners gesproken: "Mensen zijn bang dat hun privacy in het geding komt, dat ze minder zon in hun tuin krijgen, maar ook voor meer verkeersdrukte in de wijk.
Tijdens een informatiebijeenkomst in mei kregen veel omwonenden het gevoel dat het hele plan al was beklonken en dat er weinig meer aan te veranderen is. "Daarom willen we met deze handtekeningen de gemeente laten zien dat we het niet eens zijn met deze plannen en graag willen meepraten over wat we wel willen.

Uiteindelijke bouwplan

Welle wordt in zijn actie gesteund door de fractie van de SP. "Wij vinden het onvoorstelbaar dat omwonenden helemaal niet betrokken zijn bij deze plannen. En dat terwijl burgerparticipatie zo'n groot goed is", aldus Nicole Hammink van de SP.
De gemeenteraad heeft afgelopen april ingestemd met de stedenbouwkundige kaders voor het gebied. "Nu vraag ik me wel af waar we toen precies mee hebben ingestemd. Hoe vast staan die plannen eigenlijk? Dat wil ik morgenavond ook opgehelderd hebben tijdens die commissievergadering."
Ook D'66 en de Stadspartij vinden dat inwoners meer betrokken zouden moeten worden bij de nieuwbouwplannen en de fractie van PvdA/GroenLinks stelde eerder al vragen over de kwestie.
De gemeente Doesburg laat al voorafgaand aan de commissie van woensdagavond weten dat dit ook gaat gebeuren: "Binnenkort zullen omwonenden worden uitgenodigd om mee te praten over het uiteindelijke bouwplan en over de inrichting van de omgeving", aldus een woordvoerder. Ook zal Stichting Woonservice IJsselland op 27 juni nog een inloopavond voor omwonenden houden.
De petitie met handtekeningen van inwoners van De Ooi zal morgenavond worden overhandigd aan wethouder Van Veldhuizen.