Rivierengebied

Gloednieuw kabouterpad nu al aan diggelen

Veel kabouterspullen moesten het ontgelden.
Veel kabouterspullen moesten het ontgelden. © Baron van Brakell's Avonturenommetje
OMMEREN - Afgelopen week zijn er meerdere malen vernielingen aangericht op 'het avonturenommetje' in het Ommerense Bos in Ommeren. Op dinsdagochtend werden de eerste tekenen van vandalisme ontdekt en woensdag was het weer raak.
Het Baron van Brakell’s Avonturenommetje werd afgelopen woensdag officieel geopend. Het Baron van Brakell’s Avonturenommetje is een kabouterpad aangekleed met kabouter- en dierenbeeldjes. Kinderen kunnen op een educatieve manier, door middel van speurtochten en opdrachten, het Ommerense Bos verkennen.
De organisatie kon de eerste vernielingen nog herstellen, maar de klap van woensdagmiddag was te zwaar. "Zo mooi als de dag begon, zo verdrietig als we net uit het bos vertrokken", schreef de organisatie afgelopen woensdag op Instagram. 'Het avonturenommetje' was nog geen dag oud en direct al compleet geruïneerd.

Van alles vernield

Gegrensd aan 'het avonturenommetje' aan de bosrand van het Landgoed Den Eng ligt het Streekmuseum Baron van Brakel. Bestuurslid Joke Honders, heeft onlangs het kabouter-pad bezocht en trof weinig aan: “Alleen de richtingaanwijzers waren nog te zien. Ik heb geen kaboutertjes meer kunnen ontdekken. Van omwonende heb ik vernomen dat de daders van alles hebben vernield. Er zijn palen uit het bos in het hertenkamp gegooid en ook de gracht lag vol met spullen uit het avonturenommetje.”

Geschrokken

Linda Wilbrink, bedenker en medeorganisator van het Baron van Brakell’s Avonturenommetje is geschrokken van de vernielingen: “Ik vraag me af wat men bezielt om dit te doen. In eerste instantie denk je aan vandalisme, maar na de tweede vernieling heb ik het idee dat iemand dit initiatief wil tegenhouden. Ergens hoop ik nog dat de dader zich meldt. Maar aangezien er ook spullen in het hertenpark zijn gegooid, heb ik niet het idee dat de desbetreffende het bos in bescherming wil nemen.”

'Leek mij leuk om dit te realiseren'

Volgens Linda is er veel animo voor ‘het avonturenommetje’: “In de omgeving is er niet zoiets als een kabouterpad. Het leek mij leuk om dit te realiseren. Ik kreeg via sociale media veel positieve reacties en samen met vriendinnen heb ik spullen verzameld om voor de kinderen iets moois te creëren.”

Wel of geen herstel

Of Linda samen met de stichting Baron van Brakell’s Avonturenommetje het kabouterpad voor de derde keer gaat herstellen, is nog onduidelijk: “We hadden grootste plannen om het uit te breiden.” Een klimbos, bewegingsoefeningen en een blotevoeten-pad zijn elementen die de stichting nog wilde toevoegen aan ‘het avonturenommetje’. “Door de incidenten van afgelopen week weet ik niet of dit nog gerealiseerd wordt. Aan de andere kant is het zonde om dit ten gronde te laten gaan.” Binnenkort gaat Linda om tafel met vrijwilligers om in samenspraak een oplossing te zoeken.
De Politie Buren heeft op hun sociale kanalen ook een oproep geplaatst: “Tussen maandagavond en dinsdagochtend zijn er vernielingen aangericht op ‘het avonturenommetje’ in het Ommerense Bos. Nadat de organisatie alles weer had opgebouwd was het afgelopen woensdag tussen 13:00 uur en 16:00 uur weer raak. Weet jij meer over de vernielingen of was je er zelf bij betrokken? Meld het via 0900-8844, zaak 2022255914.”