Gelderse Vallei

Stikstofplannen zorgen voor shock bij twee Gelderse coalitiepartijen

Deel coalitie kraakt stikstofbeleid.
Deel coalitie kraakt stikstofbeleid. © ANP
ARNHEM - De Gelderse coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn geschokt door de stikstofplannen van het kabinet. "Ik heb er slecht van geslapen", zegt Dirk Vreugdenhil van de ChristenUnie. "Ik was er stil van", reageert CDA-er Daisy Vliegenthart.
Ze vallen vooral over de focus van de plannen: gericht op de agrariërs. "Je wordt geconfronteerd met kaartjes en percentages die gemeenschappen ontwortelen. Het lijkt wel of ze vergeten zijn naar andere sectoren te kijken", vindt Vreugdenhil.
Het CDA baalt ook van de focus. Minister Van der Wal zei afgelopen vrijdag dat dit het eerste plan is, de andere sectoren zoals luchtvaart, verkeer, industrie komen nog aan de beurt.
"Dat vind ik heel onhandig. De focus ligt dan weer op de agrariërs en dat is juist de groep die al heel veel bespaard heeft. Het gaat in de doelen ook over toekomstperspectief voor de boeren, maar ik kan nergens vinden wat dat inhoudt", stelt Vliegenthart. "Ik sprak zondag nog met een boer, een familiebedrijf dat er al generaties zit. Die hoort nu: daar hebben we geen boodschap aan, wegwezen."

'Begrip voor volgorde sectoren'

Karin Jeurink van de PvdA vindt het wel logisch dat de agrarische sector als eerst aan de beurt is. “De andere sectoren komen nog wel, die plannen mogen ook wel flink goed zijn, daar ben ik nieuwsgierig naar. Ik vind het wel logisch dat je als eerst naar deze sector kijkt: het is de grootste uitstoter, het is goed in beeld en het effect van ammoniak is veel directer. Maar ik begrijp ook wel dat het emotioneel anders ligt.”
De provincie Gelderland heeft een eigen plan liggen en een deel van de maatregelen zijn al in werking. In die plannen hoeven agrariërs niet met 58 procent, maar met 40 procent terug. De andere sectoren moeten 25 procent minder stikstof uitstoten. Volgens Peter Drenth worden dan de doelen gehaald, maar is er geen kaalslag op het landelijk gebied.

GroenLinks: stap in de goede richting

Hij noemde de percentages van het kabinet onnodig hoog. GroenLinks – ook een coalitiepartij – ziet dat anders. "De getallen zijn niet zo verrassend”, zegt Charlotte de Roo van GroenLinks. "Het grote verschil tussen Gelderland en Den Haag is dat wij al aan het uitvoeren zijn en we moeten maar zien wat de plannen in Den Haag worden." Maar zo zegt De Roo: de cijfers zijn een stap in de goede richting. "We moeten niet naar minder boeren, maar naar anders boeren. Dat is de uitdaging."
Zo uitgesproken als het CDA en de ChristenUnie zijn, is de VVD niet. “We moeten echt de plannen goed bestuderen, dat kan je niet zo 1,2,3 zeggen. Het zijn 110 pagina’s, die moeten we goed bekijken”, stelt René Westra. Maar hij heeft wel wat kritische noten. "Laat die percentages (58 procent) nou aan de provincie over. Het gaat om de resultaten voor de natuur."
Dit zorgt volgens Westra alleen maar voor weerstand. "Wij willen meer ruimte voor innovatie, meer mogelijkheden om met de sector aan de slag te gaan." De Gelderse aanpak noemt hij een wenkend perspectief.

'Enorm gemiste kans'

Voor Vreugdenhil gaat dat wenkend perspectief een stuk verder. "Dit is echt een enorm gemiste kans. Ik wil de kans gewoon om het aan te pakken. Het helpt niet om allerlei percentages op een kaartje te kleuren. Wij weten echt wel hoe die gebieden in elkaar zitten."
Komende woensdag praat de provincie weer over stikstof: dan gaat het over de eigen, deels al ingevoerde, maatregelen. Al ontkomt de politiek er niet aan om het over de plannen van het kabinet te hebben.