Noord-Veluwe

'Jij bent de duivel', 12 jaar cel geëist tegen man na doden vriendin

Justitie eiste maandag twaalf jaar cel tegen een man die bekende zijn vriendin te hebben gewurgd.
Justitie eiste maandag twaalf jaar cel tegen een man die bekende zijn vriendin te hebben gewurgd. © Pixabay
VOORTHUIZEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag twaalf jaar cel geëist tegen een man die heeft bekend in september vorig jaar zijn 34-jarige vriendin 'Sissi' te hebben gewurgd in zijn chalet in Voorthuizen.
Het ging verschrikkelijk mis in de nacht van 28 op 29 september. In het chalet in Voorthuizen zouden beiden flinke ruzie hebben gehad. "Ze gedroeg zich als een duivel", aldus de man.
Naar eigen zeggen sloeg hij een mes dat Sissi had gepakt uit haar hand, sloeg hij haar in het gezicht en ging hij bovenop haar zitten. Met één hand heeft hij op haar keel gedrukt, tot ze niet meer bewoog. Weggaan of haar op een andere manier in bedwang houden kon niet, schetste P. maandag.

Lichaam na ruim een week gevonden

Charel P. (37) legde haar vervolgens in haar auto, bedekte haar met een laken en deurmatten en liet het voertuig bij een hotel in Eemnes achter. Hier werd ze pas ruim een week later ontdekt. "Ik was in paniek", hield P. maandag de rechtbank in Utrecht voor. Hij beroept zich op zelfverdediging.
Het lichaam van Sissi werd gevonden, ondersteboven in haar auto, met haar hoofd tussen de achterbank en de bijrijdersstoel.
De verdachte vertelde de rechtbank dat hij die bewuste nacht dacht dat ze nog leefde en ze vanzelf uit de auto zou komen. Toen hij ontdekte dat ze overleden was liet hij haar achter. Het alarmnummer 112 bellen deed hij niet. Het gebeurde volgens P. 'in een waas'.
Het OM noemt het verhaal van de verdachte verzonnen. Zo is op camerabeelden niet te zien dat P. overdag op 29 september bij de dode vrouw is komen kijken. Hij verklaarde dat wel te hebben gedaan.

'Verdachte is volledig doorgedraaid'

Ook zet het OM vraagtekens bij het verhaal dat Sissi een mes had gepakt. Mogelijk zat een eerder conflict tussen Sissi en zijn ex-vriendin achter zijn uitbarsting, denkt het OM. De man, die ongeveer 60 kilo meer woog dan het slachtoffer en zich tijdens de ruzie in een ruimte bevond met meerdere deuren, kan volgens de officier van justitie geen beroep doen op noodweer.
"Hij is volledig doorgedraaid. Een verwurging kost minuten, heel erg lange minuten. Sissi moet in die tijd een doodsstrijd hebben gevoerd."
Veel nabestaanden van Sissi waren naar de zitting gekomen. "Ze is vermoord teruggevonden als een stuk vuil", beet de zus van Sissi de man toe tijdens haar spreekrecht. "Jij bent de duivel."