Stedendriehoek

'Merkwaardige truc' met miljoenen voor Kroondomein, zegt Faunabescherming

Een bord bij Kroondomein Het Loo.
Een bord bij Kroondomein Het Loo. © ANP
APELDOORN - "Een merkwaardige truc." Dat zegt de Faunabescherming over het kabinetsbesluit om Koning Willem-Alexander tot 2028 in totaal ongeveer 4,5 miljoen euro subsidie voor het beheer van een deel van Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn te verstrekken.
Het bedrag is opvallend omdat de koning tot dit jaar 4,8 miljoen euro subsidie kreeg voor Het Loo. De koning besloot geen subsidie meer aan te vragen voor het deel van het natuurgebied dat elk najaar dicht gaat voor het publiek.
Over die sluiting is al jarenlang veel discussie, ook omdat de koninklijke familie de sluiting zou gebruiken voor privé-jacht. Volgens de regels moet een gebied dat subsidie krijgt vrijwel het hele jaar geopend zijn voor iedereen.

Uitleg over hoogte subsidie

Dat Willem-Alexander nu niet veel minder subsidie krijgt voor een veel kleiner deel van het gebied, komt doordat de vergoedingen voor natuurbeheer zijn gestegen. Ook is rekening gehouden met inflatie, aldus minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof.
Voorzitter Niko Koffeman van de Faunabescherming noemt de gang van zaken merkwaardig. "De minister loopt op de zaken vooruit. Er loopt namelijk nog een bezwaar over eerder toegekende subsidie voor het Kroondomein."

Eis voor terugbetalen

De Faunabescherming wil dat de koning de miljoenensubsidie van de afgelopen vijf jaar terugbetaalt, omdat die niet volgens de regels voor natuurbeheer zou zijn verstrekt.
De minister wilde het bezwaar aanvankelijk niet in behandeling nemen omdat de Faunebescherming geen belanghebbende zou zijn. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde in mei echter dat het bezwaar wél moet worden behandeld. Volgende week volgt er daarom een hoorzitting.
Volgens Niko Koffeman wil het ministerie vooral tijd rekken, hopende dat de Faunabescherming het juridische gevecht over het Kroondomein opgeeft. "Maar we zijn voorbereid op een lange strijd."