Rijk van Nijmegen
Steeds meer mensen krijgen weer corona: 'Zomergolf is begonnen'

NIJMEGEN - Onze ontlasting in het rioolwater verraadt wat ook het aantal positieve testen in de coronateststraten laat zien: het aantal coronabesmettingen zit weer in de lift. Infectioloog Chantal Bleeker: "Een zomergolf is begonnen."
Alle drie GGD-regio’s in Gelderland laten sinds begin juni een gestaag stijgende lijn zien: het aantal positieve testen neemt weer toe. In de regio Gelderland-Zuid lag het zevendaags gemiddelde op maandag 13 juni op 61 positieve testen, in Gelderland-Midden op 71 en in Noord- en Oost-Gelderland op 81. Op 1 juni was dat respectievelijk 28, 33 en 34.
Het aantal positieve testen bij de GGD is nog maar het topje van de ijsberg: nog maar een fractie van de mensen laat zich überhaupt testen bij de GGD. Als je geen zorgmedewerker of iets dergelijks bent, ben je aangewezen op zelftesten. De uitslag daarvan hoef je niet te melden.
Ook in het rioolwater, dat sinds het stoppen met grootschalig testen bij de GGD één van de belangrijkste meetinstrumenten is geworden, neemt het aantal virusdeeltjes gemiddeld toe. Mensen met corona, of je nou wel of geen klachten hebt, scheiden via hun ontlasting altijd virusdeeltjes uit. Door die te meten weet het RIVM grofweg de stand van de epidemie.
Zomercoronagolf is begonnen
Zomergolf
"Die zomergolf is in mijn ogen inderdaad begonnen", durft internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar aan het Radboudumc in Nijmegen, wel te stellen. "Precieze aantallen weten we inderdaad niet. Maar alles wat we wel hebben, laat een toename zien."
Die toename komt vooral door nieuwe subvarianten van het Omikron-virus: variant BA.4 en BA.5. In het westen worden die varianten in rap tempo dominant.
"De rest van Nederland volgt waarschijnlijk niet veel later. Die varianten omzeilen de opgebouwde immuniteit meer dan BA.2 (de tot nu toe dominante variant van Omikron in Nederland, red.) al deed. Ze trekken zich weinig aan van eerdere infectie, dus verspreiden ze zich nog gemakkelijker dan BA.2."
Gevolgen?
Het is echter de vraag of een zomercoronagolf weer grote maatschappelijke gevolgen gaat hebben. Dat hangt mede af van hoe ziekmakend deze varianten zijn. In landen zoals Zuid-Afrika en Portugal, die al eerder een toename van besmettingen zagen, viel het mee, maar die landen zijn niet te vergelijken, omdat de vaccinatiegraad er anders is dan in Nederland of omdat ze niet zo’n besmettingsgolf hebben meegemaakt als Nederland begin dit jaar.
"Uiteindelijk leiden meer besmettingen altijd tot een toename van ziekenhuisopnames en sterfte, maar in welke mate is moeilijk te voorspellen. We hebben nog nooit een zomer met nauwelijks of geen maatregelen gehad. En in de tussentijd is onze immuniteit teruggelopen, bijvoorbeeld bij mensen die geen booster hebben gehaald."
Ziekenhuizen nog niet bezorgd
Ziekenhuizen in de regio maken zich vooralsnog geen grote zorgen, blijkt uit een korte rondgang door Omroep Gelderland. "De coronacijfers lopen wel wat op, maar dat wil niet zeggen dat die mensen in het ziekenhuis komen. Op dit moment hebben we nog geen grote zorgen, maar we kunnen niet in de toekomst kijken", reageert de woordvoerder van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.
"Je wordt er niet blij van, maar vakanties kunnen nog gewoon doorgaan. Meestal kunnen medewerkers na een paar dagen ook wel weer aan het werk. Maar je ziet hieraan dat het nog niet voorbij is", zegt het CWZ in Nijmegen.
"We zien een hele lichte toename van opnames, maar we zijn nu niet op het punt dat het andere zorg verdringt", zegt ook Bleeker over haar eigen Radboudumc-ziekenhuis. "Het is moeilijk te voorspellen. Als het aantal opnames landelijk echt toeneemt, kan dat binnen een tot twee weken veranderen. Ik hoop dat het meevalt, zoals in Zuid-Afrika."
Zie ook: