Gelderland

Criminelen wassen geld wit via vakantieparken

De vakantieparken zijn doelwit van criminelen.
De vakantieparken zijn doelwit van criminelen. © ANP
ARNHEM - Criminelen wassen op grote schaal geld wit via vakantieparken in onze provincie en daar wordt weinig tegen gedaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum Oost-Nederland (RIEC). Zij doen onderzoek naar de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.
Het RIEC heeft tussen juni 2018 en juni 2021 verdachte transacties geanalyseerd rondom de verkoop van recreatiewoningen in Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel). In acht gevallen was er daadwerkelijk sprake van een verdachte transactie. Zo was er bijvoorbeeld sprake van onduidelijke financiering, vreemde fiscale constructies, betrokkenheid van personen die eerder met de politie te maken hebben gehad, grote (buitenlandse) geldstromen rond de aankoop van een vakantiepark en contante betalingen van recreatieobjecten, bijvoorbeeld de bungalows, chalets of caravans.
Zo werd één recreatiewoning van 100.000 euro bijvoorbeeld contant betaald en verkocht een bedrijf twee percelen met chalets in ruil voor een luxe voertuig.

Waarom vakantieparken?

Maar waarom vinden criminelen het zo interessant om geld wit te wassen via de vakantieparken? Volgens het onderzoek is de waarde van recreatief vastgoed minder duidelijk dan bij een 'normaal' huis. Malafide taxateurs kunnen die waarde nog minder duidelijk maken. Daarnaast is de handel in het recreatief vastgoed ook buiten het zicht van de overheid. Zo worden chalets en caravans niet geregistreerd in het Kadaster en is een notaris niet vereist bij de verkoop.
Daarnaast zijn parkeigenaren die het financieel zwaar hebben meer vatbaar voor het aanbod van een crimineel. Verloederde vakantieparken zijn dan ook eerder een prooi voor de criminelen.
Daarnaast zijn vakantiewoningen voor criminelen aantrekkelijk, omdat ze daar in de luwte kunnen leven en de woningen kunnen gebruiken voor criminele activiteiten zoals hennepteelt of mensenhandel. Ook kunnen de woningen makkelijk worden doorverkocht om zo zwart geld wit te wassen.

Bijna 30.000 vakantiewoningen in Oost-Nederland

En de criminelen hebben wat te kiezen. Er zijn in Oost-Nederland, verspreid over 62 gemeenten, bijna 30.000 vakantiewoningen. De meeste recreatieve woningen staan in de gemeente Barneveld, 2810 om precies te zijn. In de gemeente West-Betuwe staan de minste (6 stuks).
In bijna elke gemeente zijn signalen aanwezig die wijzen op een mogelijk risico voor criminele investeringen, zo meldt het RIEC. Maar concrete gevallen zijn niet echt onderzocht. Zo kan er niet worden gezegd of deze criminele activiteiten zich concentreren op bepaalde parken in onze provincie.
Het onderzoek geeft ook aan dat het moeilijk is om inzicht te krijgen op de criminele investeringen in vakantieparken in Oost-Nederland. Dat komt ook doordat niet alle informatie optimaal wordt verzameld, vastgelegd en uitgewisseld. Daarom blijft het lastig om signalen van criminele investeringen ook echt hard te maken, vaak blijft het dan ook bij vermoedens.

Oplossingen

Om het criminelen lastiger te maken pleit het RIEC bijvoorbeeld voor het afschaffen van de mogelijkheid om vakantiewoningen te kunnen betalen met contant geld. Ook wordt er aan gemeenten gevraagd meer inzicht te krijgen in de exploitant(en), eigenaren en huurders op vakantieparken. Tot slot wordt aanbevolen aan gemeenten om een realistische, maar consequente lijn in handhaving te hanteren. Frequenter toezicht op de parken zou een afschrikkende werking kunnen hebben.
Zie ook: