Noord-Veluwe

Celstraffen geëist voor mishandeling ME'ers tijdens coronademonstratie

Demonstranten gaan de ME te lijf.
Demonstranten gaan de ME te lijf. © BDUmedia/BarneveldseKrant
BARNEVELD - Vier mannen die tijdens een coronademonstratie in Barneveld ME'ers zouden hebben mishandeld, moeten maanden de cel in als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. De mannen kregen die eis te horen tijdens de rechtszaak vandaag.
Een 35-jarige Amsterdammer, een 54-jarige man uit Spijkenisse en een man van 52 uit Delft hoorden de officier van justitie acht maanden cel eisen, waarvan twee voorwaardelijk. Tegen een man uit IJsselstein werd zes maanden gevangenisstraf geëist, waarvan twee voorwaardelijk. Alle vier worden verdacht van mishandeling en openlijke geweldpleging.

Protestmars verboden

De mannen maakten deel uit van een groep van ongeveer tachtig tot honderd betogers die op zaterdag 8 mei 2021 de confrontatie met de politie zochten. Dat gebeurde nadat burgemeester Jan Luteijn een onaangekondigde protestmars in de kern van Barneveld had verboden.
Het grootste deel van de ongeveer duizend demonstranten vertrok nadat het verbod was afgekondigd, maar een kleine honderd deelnemers ging niet weg en zocht de confrontatie met de ME.

Stokken, stenen en stalen pijpen

De relschoppers belaagden ME'ers die een spoorwegovergang blokkeerden om de demonstranten buiten het centrum van Barneveld te houden. De Mobiele Eenheid sloeg ook van zich af toen de raddraaiers wilden breken. Op beelden is te zien hoe demonstraten aanvielen met stokken, stenen en stalen pijpen.
De drie aanwezige verdachten, de vierde is op vakantie, verklaarden in de rechtbank dat ze geen geweld hebben gebruikt, hooguit een agent hebben omgeduwd. Ze zeiden dat de agressie voornamelijk van de politie kwam en gebruikt werd tegen onschuldige demonstranten.

Gelach op tribune

Tijdens de zitting was het onrustig op de publieke tribune. Belangstellenden die voor de verdachten kwamen, uitten hun ongenoegen over de verklaringen van slachtoffers. Er werd gelachen om iets dat de officier van justitie zei: "Een ME'er kon door een verwonding aan zijn duim een week niet sporten."
Er staat ook nog een vijfde verdachte terecht in deze zaak. Hij hoort later vandaag de eis tegen hem. Waarom die zaak apart wordt behandeld, is niet duidelijk.
Later vandaag volgt ook de uitspraak van de rechtbank.

Zie ook: