Rijk van Nijmegen

Rhea wil verhuizen, maar strandt in een bureaucratische jungle

NIJMEGEN - Gemangeld door regeltjes. Zo voelt Rhea Elise Khoeblal uit Nijmegen zich. Ze wil een verhuizen en een eigen inkomen verdienen, maar dat blijkt voor iemand met een beperking een stuk ingewikkelder door een bureaucratische jungle.
Rhea wil verhuizen van Nijmegen naar Berg en Dal. Maar beide gemeenten wilden niet opdraaien voor de kosten van aanpassingen aan haar nieuwe woning. Een gat in de wet, stelt Rhea.
En dat is nog niet alles. Met het geven van bijlessen en door piano te spelen op straat voorziet Rhea in een eigen inkomen. Maar tot overmaat van ramp is ze de helft van haar inkomen inmiddels kwijt. Ze mag van de gemeente Nijmegen haar piano namelijk niet meer met haar rolstoel voortduwen, omdat die dan te snel zou slijten.
Zie hier hoe het Rhea vergaat:
Rhea wil graag verhuizen maar strandt in een bureaucratische jungle

Dubbele huur

Rhea heeft een nieuwe woning gevonden in Berg en Dal, maar die moet wel geschikt worden voor haar als rolstolgebruiker. Bij gebrek aan steun vanuit de gemeente is ze inmiddels maar gaan crowdfunden om de nodige aanpassingen aan haar huis te kunnen betalen, want de tijd begint na elf maanden wachten te dringen. "Deze maand gaat mijn huur in", schetst Rhea. "Dan moet ik dus dubbele huur betalen zolang ik nog niet in mijn nieuwe huis kan wonen, omdat het nog niet aangepast is."
Ik word er soms een beetje boos van
Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid GroenLinks
Volgens Tweede Kamerlid Lisa Westerveld uit Nijmegen staat de ellende die Rhea overkomt niet op zichzelf. "Ik word er soms een beetje boos van." Volgens de GroenLinks-politica zijn er heel erg veel voorbeelden zoals die van Rhea. "Wij hebben in Nederland met elkaar afgesproken dat mensen met een beperking zoveel mogelijk hun eigen leven moeten kunnen leiden. Tegelijkertijd zie je dat ze tegen allerlei praktische dingen aanlopen." Ze wil zo snel mogelijk een debat en werkt aan een initiatiefnota om mensen met een beperking te helpen.

'Eigenlijk onwenselijk'

De gemeente Berg en Dal heeft inmiddels besloten de kosten voor aanpassing van de woning op te willen hoesten, ook al staat dat nergens in de wet. "Dat vinden wij eigenlijk onwenselijk", zegt wethouder Irma van de Scheur. "Want als je geen beperking hebt, kun je wel besluiten om te verhuizen."
Rhea moet wel meewerken aan een stappenplan van de gemeente. "Wij werken niet zo dat mensen kunnen aangeven wat ze graag willen of denken nodig te hebben en dat wij dat dan betalen. Zo werkt het niet."

'Past niet binnen juridische kaders'

De gemeente Nijmegen zegt in antwoord op vragen van Omroep Gelderland dat het belangrijk gevonden wordt dat alle mensen mee kunnen doen in de maatschappij. "Maar zowel het vraagstuk rond de piano als de situatie van de gewenste verhuizing passen niet zomaar binnen de juridische kaders van vergoedingen vanuit de Wmo", aldus een woordvoerder. "Wij moeten hiervoor dus op zoek naar maatwerkoplossingen, en dat kost tijd."
De woordvoerder bevestigt dat de gemeente vindt dat de rolstoel te snel slijt door het voortduwen van de piano, waarmee Rhea haar inkomen voor de helft bij elkaar speelt. "Wij kijken op dit moment nog naar oplossingen voor de situatie rond de rolstoel, omdat deze belangrijk is voor de participatie van mevrouw." Nijmegen geeft ook aan te willen bijdragen in de kosten van de aanpassingen van de woning in de gemeente Berg en Dal.

Afhankelijk van liefdadigheid

Rhea zelf is er niet gerust op en voelt zich overgeleverd aan de goede wil van ambtenaren en is daarom dus maar gaan crowdfunden, mochten de gemeente haar niet willen geven wat ze zelf nodig denkt te hebben.
Jan Troost uit Wijchen is al vijftig jaar belangenbehartiger van mensen met een beperking, waarvan hij er zelf één is. Hij ziet steeds vaker dat mensen uit nood naar het middel van crowdfunding grijpen en dat vindt hij een zorgelijke ontwikkeling. "Dat betekent dat we teruggaan naar de jaren zeventig, waar het algemeen goed was om afhankelijk te zijn van liefdadigheid. Ik ben daar heel kritisch op."
Volgens Troost schoffel je op die manier de noodzaak onderuit voor een overheid om met solide wetgeving te komen. "In de Wmo is wel een zorgplicht, maar geen recht meer. Daar zit gewoon het grote probleem. Daar ontstaan dit soort situaties ook uit."

Zie ook: