Achterhoek / Arnhem en omstreken

Minder treinen door personeelstekort bij Arriva en NS

Arriva past de dienstregeling in de Achterhoek aan
Arriva past de dienstregeling in de Achterhoek aan © Rob Dammers.
ZUTPHEN - Op de trajecten Zutphen-Winterswijk, Zutphen-Apeldoorn en Arnhem-Winterswijk rijden de hele week minder treinen. Vervoerder Arriva heeft de dienstregeling aangepast, omdat een aantal afgestudeerde machinisten nog wacht op een vergunning om zelfstandig te mogen rijden. Ook is er een tekort aan personeel door ziekteverzuim en vakanties.
Volgens de vervoerder gaat het om enkele geannuleerde ritten per dag, verspreid over de dag. "We hebben wel gekeken dat het zoveel mogelijk om treinen na de spits gaat. Maandagochtend in de spits rijden alle treinen nog gewoon."

Wachten op juiste papieren

Arriva zegt genoeg personeel te hebben, maar een aantal pas afgestudeerde machinisten wacht nog op de juiste papieren. Om zelfstandig te mogen rijden moeten ze een EU-vergunning krijgen, die uitgegeven wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). "We hadden erop gerekend dat zij direct aan de slag konden, maar er is wat vertraging op de lijn. Bij het ILT duurt het langer dan normaal", verklaart een woordvoerder.
Tegelijkertijd zijn er wat meer zieken in het bedrijf, ondergaan medewerkers soms een uitgestelde operatie en zijn er in deze tijd van het jaar veel vakanties gepland. "Alles bij elkaar heeft het ervoor gezorgd dat we de dienstregeling voor de duur van een week moeten aanpassen. We hopen dat het maximaal een week duurt, maar in de loop van volgende week beslissen we daar verder over."
Het ILT laat weten dat zij de vergunningaanvragen altijd nog binnen de daarvoor geldende termijnen behandelen. "Misschien dat we iets minder snel zijn dan we zouden willen of dat men van ons gewend is. Er zijn een aantal dingen nodig om die vergunning aan te vragen, zoals een medische verklaring. Als dat compleet is, hebben wij vier weken de tijd om dat te beoordelen. Over het algemeen halen we die termijn nog wel, ook in deze tijd waarin het voor ons ook aanpoten is", zegt een woordvoerder. Volgens hem liggen er enerzijds veel aanvragen, anderzijds kampt de inspectie zelf ook met personeelstekort. "We zijn bezig met opschalen."
Bekijk de video over de problemen:
Minder treinen door personeelstekort bij Arriva en NS

Ook minder treinen tussen Arnhem en Rotterdam

Arriva adviseert reizigers de komende week de reis te plannen via de reisplanners. "Ben je gewend om op maandag altijd een bepaalde trein te nemen, dan gaat die trein misschien niet."
Behalve Arriva kampt de NS komt ook met een personeelstekort. Daarom is sinds deze maandag de tienminutentrein op het traject tussen Arnhem, Schiphol en Rotterdam teruggezet naar een kwartierdienst. "Voor deze lijn is dat met de huidige lagere reizigersaantallen voldoende. Daarmee blijft het effect voor reizigers voorlopig beperkt", zo meldde de NS eerder.
Wel stelde de vervoerder dat deze zomer mogelijk meer maatregelen genomen moeten worden. Zo kan de NS besluiten kortere treinen te laten rijden dan gebruikelijk, als het aantal reizigers dit toelaat.
Op dit moment zijn er ongeveer 1100 vacatures. De NS was naar eigen zeggen wel voorbereid op uitstroom van personeel door bijvoorbeeld (vervroegd) pensioen. Het bedrijf had de werving op die verwachting ingericht, maar ziet zich nu onder meer geconfronteerd met hoog ziekteverzuim in de nasleep van corona en krapte op de arbeidsmarkt die veel groter is dan vooraf werd gedacht.