Stedendriehoek

Bob (78) zoekt ware liefde tussen de apen: ‘Ik ben liever samen dan alleen’

Bob de Jong (78) is op zoek naar de ware liefde.
Bob de Jong (78) is op zoek naar de ware liefde. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Waarom zoeken zoveel mensen de ware liefde en hoe sla je je soulmate tijdens het daten aan de haak? Volgens experts geeft het liefdesgedrag van apen antwoord op deze vragen. En daarom werd zondagmiddag in de Apenheul een speeddate voor singles georganiseerd.
De 78-jarige Bob de Jong was erbij in de hoop stapelverliefd te worden. “Ik hoop vandaag een dame te vinden die bij mij past, die met mij op pad wil gaan en die een sterke eigen mening heeft. En mij ook af en toe met beide benen op de grond zet”, vertelt Bob. Ook hoopt hij tips te krijgen over hoe je een date tot een succes maakt. “Ik wil graag leren hoe je zo’n afspraakje aanpakt, hoe kan je een dame benaderen en ervoor zorgen dat je langer dan een uurtje met haar kan praten.”
Zo ging de dating-les in de Apenheul:
Kunnen we van apen leren hoe we moeten daten?

'Liever samen dan alleen'

Na een huwelijk van 42 jaar werd Bob 5 jaar geleden weduwnaar. Sinds een aantal jaar is hij weer aan het daten, maar vooralsnog dus zonder succes. “Ik sta ingeschreven bij een datingbureau, want het online daten ligt mij niet. Ik vind de datewereld sowieso een raar fenomeen, het is heel moeilijk de ware te vinden. Dus ik hoop vandaag iemand tegen te komen waar ik wat langer mee kan daten. Ik ben echt liever samen dan alleen.”

‘Daten is erg ingewikkeld’

Vrijgezel Jeannet van Dijk uit Apeldoorn neemt ook deel aan de speeddate. Na een huwelijk van 27 jaar en een jarenlange relatie, is ze al lange tijd weer vrijgezel. “Ik date behoorlijk veel, maar ik vind het erg ingewikkeld. Iedereen doet zich zo goed mogelijk voor, maar in werkelijkheid pakt het vaak anders uit. Daarom vind ik het altijd belangrijk elkaar zo snel mogelijk te ontmoeten, zodat je elkaar meteen in de ogen kan kijken.”
Hoewel de 65-jarige tijdens de speeddate graag een nieuwe liefde wil ontmoeten, is ze ook al blij als ze wat nieuwe contacten kan opdoen. “Ik hoop hier vandaag lotgenoten te treffen en nieuwe vrienden en vriendinnen te maken. Ik geef het weinig kans dat ik hier de liefde ga vinden.”
Jeannet van Dijk hoopt tijdens de speeddate vrienden te maken.
Jeannet van Dijk hoopt tijdens de speeddate vrienden te maken. © Omroep Gelderland

'Daten is keihard werken'

De singles zijn tijdens de speeddate in de Apenheul bijgestaan door psycholoog Liselotte Visser en gedragsbioloog Patrick van Veen. Beiden bekend van het RTL4 televisieprogramma Married At First Sight. Van Veen maakte met de deelnemers een wandeling door het dierenpark. Volgens hem kunnen apen vrijgezellen leren hoe je de ware vindt en niet meer kwijtraakt.
“Apen laten zien dat daten en verleiden keihard werken is. Je moet jezelf uitsloven en je van je allerbeste kant laten zien. Jezelf af en toe net als apen op de borst kloppen hoort er ook bij.”
En hoe je dat in de praktijk aanpakt, werd deelnemers geleerd tijdens een workshop van Visser. “Wat je moet doen is bezig zijn met hoe je iets zegt en niet zozeer met wat je zegt. Het gaat erom dat die ander zich fijn voelt. Dus niet bezig zijn met hoe je overkomt, maar met welk gevoel je de ander geeft. Want dat bepaalt of iemand nog een date met je wil.”