Gelderse Vallei

Hoe begin je een eigen woongroep (en hoe blijft het gezellig)?

Woningbouw in Nijmegen.
Woningbouw in Nijmegen. © ANP
EDE - Wonen in je uppie, maar tóch niet alleen. Dát is het grote voordeel van wonen in een woongroep. Het hippie-imago van woongroepen is achterhaald, blijkt uit het verhaal van bewoners van de Wonenwij in Ede. Maar hoe doe je dat, een woongroep starten? En wat doe je om elkaar niet in de haren te vliegen?
“Blijkbaar was het algemene idee in de buurt dat iedereen met iedereen naar bed gaat”, zegt Anne van der Schoot tegen Omroep Gelderland. Zij was 25 jaar terug een van de eerste bewoners van de Wonenwij. Ruzie hebben ze daar niet snel. "Als er iets is, staat er binnen vijf minuten altijd wel iemand voor je klaar. Dat is buiten de Wonenwij wel een ander verhaal", zegt medebewoner Annelies Hoefsloot.
De 310.000 leden tellende Espria Ledenvereniging helpt woongroepen en geeft tips aan mensen die zelf een groep willen beginnen. Kijk de kunst af bij bestaand woongroepen, is een van de belangrijkste adviezen. Niet zelf het wiel uitvinden dus, maar gewoon buurten bij bestaande woongroepen in de omgeving.

Vinden van een plek

Het lastigste is vervolgens het vinden van een juiste plek voor jouw woongroep. Woningcoöperaties kunnen je mogelijk helpen, want zij staan volgens Espria Ledenvereniging vaak positief tegenover initiatieven. Gezamenlijk kopen kan ook, maar dat moet dan wel bijvoorbeeld via een gezamenlijke stichting die de hypotheek ophoest.
Samen een nieuw wooncomplex uit de grond stampen dan? Dat kan natuurlijk ook, maar het heeft nogal wat voeten in de aarde én kost een aardige duit. Het advies is bij de gemeente navraag te doen. Vaak ben je ook verplicht je nieuwe woongroep aan te melden.

Gezellig

De vraag is ook hoe je jouw woongroep gezellig houdt. Dat doe je onder meer door vooraf goed na te denken over de samenstelling. Succesvolle woongroepen hebben vaak iets wat de bewoners bindt, schrijft Espria Ledenvereniging. Dat is meestal een gezamenlijke interesse, maar het kan religie, culturele achtergrond, leeftijd of een levensdoel zijn.
Ook is het goed het aantal leden van de woongroep duidelijk te bepalen. Begin bijvoorbeeld klein en neem daarna de tijd om de woongroep eventueel te vergroten. Leer elkaar kennen door er bijvoorbeeld met elkaar op uit te trekken. Niet alleen samen vergaderen dus, maar ook dingen dóen. Vergeet tot slot niet om een huishoudelijk reglement op te stellen met taken voor iedereen.
Kies je liever voor zekerheid en aansluiting bij een bestaande woongroep in Gelderland? Kijk dan hier!

Zie ook: