Gelderse Vallei

VVD-leden fluiten minister terug: 'Er wordt met hagel op een mug geschoten'

Theo Bos, pluimveehouder en fractievoorzitter van de VVD in Barneveld.
Theo Bos, pluimveehouder en fractievoorzitter van de VVD in Barneveld. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Een meerderheid van de VVD-leden wil dat hun partij de stikstofplannen van het kabinet aanpast. Een nipte meerderheid van 51 procent van de leden stemde zaterdag in met een voorstel, waarmee de partij wordt opgeroepen niet zulke drastische maatregelen door te voeren. De Barneveldse VVD-fractievoorzitter Theo Bos denkt dat zijn partij dit signaal niet kan negeren.
De plannen zoals het kabinet die voor ogen heeft, gaan niet alleen de boeren te ver. Een meerderheid van de VVD-leden vindt de beoogde krimp van de veestapel te fors. De focus moet, zeggen zij, minder op de landbouw en de verkleining van de veestapel liggen. In plaats daarvan moeten het geld en de aandacht verlegd worden naar innovatie technieken om stikstofuitstoot te reduceren.
"De manier waarop nu wordt gemeten, moet beter", zegt de Barneveldse fractievoorzitter Bos over de manier waarop de stikstofuitstoot wordt berekend. "De problematiek wordt nu niet goed in kaart gebracht. Er wordt nu met hagel op een mug geschoten en dat moet beter. De VVD-leden hebben besloten dat er moet worden ingezet op innovatie en op natuurlijk verloop. En op meer meten in plaats van berekenen, de metingen die worden gedaan moeten voldoende onderbouwd zijn, zodat ze juridisch houdbaar zijn."

Boeren bij huis van minister

Vrijdag togen meerdere boeren per trekker naar de woning van stikstofminister Christianne van der Wal. Slechts uren nadat zij de kabinetsplannen voor een drastische vermindering van stikstofuitstoot presenteerde, kwamen meerdere boeren bij haar verhaal halen. Ze boden haar zelfs een ontslagbrief aan - waarover Van der Wal zei dat ze die niet ten uitvoer zal brengen.
Boeren in gesprek met minister Christianne van der Wal bij haar huis in Hierden.
Boeren in gesprek met minister Christianne van der Wal bij haar huis in Hierden. © Omroep Gelderland
De meerderheid tijdens het VVD-congres was zaterdag maar heel nipt, weet Bos. "De belangen zijn hier en daar heel tegenstrijdig, maar de VVD is een democratische partij, dus 51 procent is een meerderheid", countert hij echter. "Wat we aandragen, is haalbaar. Het is ook niet zo dat het morgen klaar moet zijn, we hebben nog een tijdje. We hebben de horizon gezet op 2030 en die kunnen we heel makkelijk verleggen. Als er ruimte komt door natuurlijk verloop, door vergrijzing, dan kunnen we misschien spreken van 2035 of 2040. En we worden steeds slimmer, dus we gaan kijken of de natuurdoelen die we gesteld hebben ook realistisch zijn. Ook dat is een punt van discussie geweest."

Tikje op schouder minister

De Barneveldse VVD-fractievoorzitter, die zelf pluimveehouder is, ziet de uitkomst van het congres als een tikje op de schouder van minister Van der Wal. "Het is een pas op de plaats, in de spiegel kijken en even met z'n allen kijken of dit wel de manier is. Richting de minister is dit zeker weten een signaal", aldus Bos. Een 'dreun' wil hij het niet noemen. "Het is wel duidelijk een reflectie, de meerderheid zegt dat de ingeslagen weg niet de weg die we zo keihard moeten invliegen."
De landelijke VVD-fractie kan het signaal dat zaterdag is gegeven niet negeren, vindt Bos. "Er moet nu een plan worden uitgewerkt. De bouwsteentjes zijn innovatie en natuurlijk verloop: dat moet nu worden uitgewerkt. De provincie is nu aan zet en ik hoop dat die de vrijheid krijgt van de minister om dat in de komende maanden verder uit te werken."