Rivierengebied

Anthon wordt bijna 100 jaar, maar doet nog verbazingwekkend veel zelf

Anthon Vermazen wordt later deze maand 100 jaar.
Anthon Vermazen wordt later deze maand 100 jaar. © Omroep Gelderland
WADENOIJEN - Onze provincie telt steeds meer inwoners van 100 jaar en ouder: landelijk gezien staat Gelderland op de derde plek. Anthon Vermazen uit Wadenoijen is 99 jaar en treedt deze maand ook toe tot de 'club van 100', als hij in goede gezondheid blijft.
De respectabele leeftijd van 100 jaar bereiken: hij stond er de laatste jaren wat vaker bij stil, naarmate hij hoger in de negentig raakte. "Ik heb er niet naar uitgekeken, hoor. Ik heb het maar gewoon op me af laten komen", zegt hij, terwijl naast hem de uitnodiging staat voor zijn honderdste verjaardagsfeest.
Meneer Vermazen oogt nog kerngezond, ondanks zijn zeer hoge leeftijd. "Oud worden zonder ongemakken is fijn, maar de vlag hangt er anders bij als je veel ongemak ervaart. Het lijkt erop dat ik er nog fris en monter uitzie", zegt hij zelf. Zijn dagen zijn wel wat eentonig geworden. "Ik heb het onkruid liever niet te hoog staan en wil de tuin graag zelf bijhouden, maar als ik de tuin inga en een halfuur mijn inspanningen heb getoond, dan moet ik wel naar binnen en even rusten. Dat is denk ik het gevolg van mijn gevorderde leeftijd", lacht hij.

Scheren, douchen en gymoefeningen

Meneer Vermazen houdt het nieuws nog nauwlettend in de gaten. De berichten die langskomen bij de NOS, Omroep Gelderland en De Tielenaar leest hij stuk voor voor stuk op zijn iPad. En het nieuws volgen of even in de tuin werken is niet het enige dat de 99-jarige Anthon nog zelfstandig doet. "Ik kan me nog scheren, ik kan me nog zelfstandig douchen en elke avond doe ik, voor ik naar bed ga, nog een gymoefeningetje", somt hij op. "Althans, dat probeer ik."
"Ik ben meer dan dertig jaar op de bejaardengym geweest, dat heeft wel enigszins effect gehad", overdenkt hij. "Ik vond de contributie-eisen na een tijdje niet meer in overeenstemming met hetgeen we mee begonnen. Daarna heb ik maar zelf geprobeerd de oefeningen bij te houden, dat is best goed gelukt."

Negende kind van het gezin

In 1922 zag hij als negende en laatste kind van zijn gezin het levenslicht. Hij is nog als enige over. Binnenkort, op 19 juni om precies te zijn, bereikt hij de magische leeftijd van 100 jaar. Wat is zijn geheim? Meneer Vermazen haalt de schouders op. "Ik heb niet echt tips voor anderen. Ik ervaar het oud worden niet als een geheim."
Kijk naar het gesprek met Anthon Vermazen:
Anthon viert binnenkort zijn 100ste verjaardag
"Het is gekomen zoals het is gekomen", zegt hij. "Ik heb daar zelf niets aan kunnen doen en heb er ook nooit naar gestreefd. Nooit gedacht: opgepast, ik wil 100 jaar worden. Ik heb in mijn jeugd vooral sober moeten leven, want we waren thuis zo arm als de mieren. Dat was wel eens moeilijk", zegt hij, waarna hij volschiet. "Mijn ouders hebben het heel moeilijk gehad."

Reizen door Europa

Hij maakt er, ook op 99-jarige leeftijd, echter het beste van. Met de 70-jarige Truus aan zijn zijde als goede vriendin en mantelzorger heeft hij in de voorbije jaren nog het nodige beleefd. "We hebben al diverse plaatsen in Europa bezocht: Malta, Cyprus, de Canarische Eilanden, Madeira, Finland, Polen, Zweden, Noorwegen", somt hij moeiteloos op.
Zulke reisjes zitten er nu niet echt meer in. Zijn honderdste verjaardag wordt er eentje waar hij in alle rust naar toeleeft. Eind augustus hoopt hij in Arnhem nog eens op de boot naar Groningen te stappen. "Dat zie ik nog wel zitten. Ik ben natuurlijk wel kwetsbaarder dan toen ik 50 jaar was, maar kwetsbaar ben je altijd."
Het CBS voorspelde een paar jaar geleden dat de groep honderdplussers vanaf 2020 snel groter zou worden, vanwege een kleine babyboom na de Eerste Wereldoorlog. Die voorspelling lijkt tot dusver ook uit te komen. Want hoewel er in 2020 en 2021 door corona een stuk meer mensen overleden dan verwacht, is het aantal eeuwelingen in diezelfde jaren alsnog stevig gegroeid.

Ebeltje Boekema-Hut uit Leek (Groningen) is met haar 110 jaar op dit moment de oudste Nederlander. Volgens de prognose van het CBS telt Nederland in 2030 zo'n 3.500 inwoners van 100 jaar of ouder.