Achterhoek

Doetinchem mag bijna 4 ton verhalen op eigenaar gifvaten

De gifvaten in Doetinchem.
De gifvaten in Doetinchem. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem paste in 2020 terecht bestuursdwang toe om de opslag van blusschuim aan de Voltastraat te beëindigen. De kosten die daarvoor zijn gemaakt, mogen worden verhaald op eigenaar Rienko Rutgers, zo oordeelt de rechtbank.
Het gaat om een bedrag van bijna 370.000 euro, meldt Regio8. De kosten zijn gemaakt nadat de gemeente de afvalstoffen uit de vaten moest pompen. Eerder liet de eigenaar nog weten niet voor de kosten van het afvoeren van giftig blusschuim te willen opdraaien. Volgens Rutgers was het de gemeente die aansprakelijk gesteld moest worden voor de geleden schade dat heeft geleid tot het faillissement van zijn bedrijf. De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag anders besloten en Rutgers aansprakelijk gesteld.
In 2020 heeft de gemeente een last bestuursdwang opgelegd aan het bedrijf Rutgers Milieu in Doetinchem om de opslag van blusschuim te stoppen, maar het bedrijf heeft niet binnen de gestelde termijn voldaan aan de last. Rutgers vindt dat de gemeente te lang heeft gewacht met het beëindigen van de illegale situatie, waardoor hij inkomsten mis is gelopen.

Kosten vergoeden

De eigenaar gaf aan dat hij niet kon voldoen aan de last omdat hij het perceel waar de gifvaten op stonden niet mocht betreden. Daarnaast dacht het bedrijf zelf de containers goedkoper op te kunnen ruimen, maar de eigenaar onderbouwde het standpunt dat de kosten te hoog zijn volgens de rechtbank niet met concrete gegevens. Hij moet daarom alsnog de kosten aan de gemeente vergoeden.