Gelderse Vallei

Eigen achterban VVD hekelt stikstofbeleid minister Van der Wal

Theo Bos gaat naar het VVD-congres, in de hoop de minister te overtuigen om van beleid te veranderen.
Theo Bos gaat naar het VVD-congres, in de hoop de minister te overtuigen om van beleid te veranderen. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Waar vrijdag alle ogen gericht waren op de langverwachte stikstofbrief van minister Christianne van der Wal, gaat deze zaterdag de aandacht uit naar het partijcongres van de VVD in Halfweg. Ook de Barneveldse VVD'er en kippenboer Theo Bos is erbij. Hij noemt de voorgenomen plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot te reduceren 'onwezenlijk' en zal zaterdag zijn stem laten horen.
De stikstofuitstoot in de Gelderse Vallei moet met 60 procent naar beneden. Voor boeren die dicht bij een natuurgebied werken, kan dat percentage nog veel hoger uitvallen.
"Als je kijkt naar die kaart die in de plannen staat, dan zie je dat in de gebieden zo om de Veluwe heen de reductie zo tussen de 60 en 80 procent naar beneden zal moeten. Dat is heel onwezenlijk. Waar in de wereld is dit nou al gebeurd op deze schaal?", vraagt Bos zich af.
De fractievoorzitter van de lokale VVD in Barneveld denkt niet dat de beleidsmakers zich realiseren wat dit met boerenfamilies doet. "Als je alles bij elkaar optelt, heb je het over duizenden gezinsbedrijven, dat heeft gigantische gevolgen. De emoties zitten ongekend hoog."
We proberen de minister op ander beleid aan te sturen
Toch liegt de doelstelling er niet om en feit is wel dat veehouders een enorm aandeel hebben in de stikstofuitstoot. Hij snapt daarom wel dat er wat moet gebeuren, maar volgens Bos moet er verder gekeken worden dan het halen van natuurdoelstellingen. "Met die zak geld los je het probleem niet op. Zeker niet op de langere termijn. En dan nog is het niet van vandaag op morgen geregeld."
Samen met honderden andere VVD'ers probeert hij deze zaterdag tijdens het partijcongres een signaal af te geven. "We proberen de minister op ander beleid aan te sturen. Er zijn meerdere moties ingediend. We kunnen haar niet dwingen, maar het is dan wel een belangrijk advies."

Emoties gaan hoog oplopen

De stemming op het partijcongres staat in de middag gepland, maar de kans is groot dat het uitloopt.
"De emoties gaan hier hoog oplopen, dat kan ik je wel verzekeren." Ook een woordvoerder van de partij laat weten dat ze verwachten wel iets meer tijd kwijt te zijn dan de tweeënhalf uur die er voor de behandeling van de moties gepland staat. "Daar kun je wel van uitgaan, ja."