Rijk van Nijmegen

Serge schreef lied over lang ziekenhuisverblijf: 'Leven stond op de kop'

Serge Rossmeisl heeft het lied ook aangeboden aan het personeel van het Radboudumc.
Serge Rossmeisl heeft het lied ook aangeboden aan het personeel van het Radboudumc. © Serge Rossmeisl
NIJMEGEN - Iedereen die wel eens langer in het ziekenhuis heeft gelegen, zal het herkennen: het is niet altijd goed voor je gemoedstoestand. Serge Rossmeisl heeft leukemie en ligt nu al een paar weken lang in het Radboudumc. Hij schreef er een lied over: de Radboud Blues. "Het is heel herkenbaar voor andere patiënten."
Serge Rossmeisl kon met oud en nieuw nog niet bevroeden hoe 2022 er voor hem uit zou gaan zien. Begin januari stond hij nog op de latten in Oostenrijk, maar een week na zijn vakantie, toen hij de skispullen wilde opbergen op zolder, kostte hem dat opvallend veel moeite. “Ik werd moe, kreeg hartkloppingen. Zal wel corona zijn, denk je dan eerst, maar de zelftest was negatief. Bij de dokter bleken bepaalde bloedwaarden te laag.”
Niet lang daarna lag hij eerst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en even later in het Radboudumc in Nijmegen. Het bleek foute boel: Serge heeft acute leukemie. “Ons leven kwam op de kop te staan. Ik heb in februari de eerste behandeling gehad, maar uiteindelijk is er nu gekozen voor een stamceltransplantatie. Daarom lig ik nu zes weken lang in quarantaine.”

Bloeddonordag

Het is een zware tijd voor Serge en zijn gezin, maar nu is er ook iets moois uit voortgekomen: een zelfgeschreven lied 'Radboud Blues', opgenomen in de studio van Wouter Hardy (tevens producer van Duncan Laurence) met eigen gitaar en zang, en cadeau gegeven aan zijn vrouw, het personeel van het Radboudumc en vandaag, op Wereld Bloeddonordag, aan eigenlijk iedereen die doneert. “Zonder al die donoren had ik überhaupt geen kans op genezing. Nu heb ik in ieder geval een kans.”
Het gaat over de 'blues' waar iedere ziekenhuispatiënt wel eens aan ten prooi valt. “De robot in de douche is het infuusapparaat waar je 24 uur per dag aan vast zit. Als je voor de tiende keer dat ding meesleept in de douche, word je wel aardig depressief. En dat is heel herkenbaar voor andere patiënten, heb ik gemerkt.”

'Alle gêne gaat er vanaf'

Niet dat Serge van huis uit al een liedjesschrijver is. “Ik speel pas een jaar of 9 gitaar en sinds een jaar of 3 probeer ik erbij te zingen. Ook hier in het ziekenhuis heb ik mijn gitaar mee. En hier gebeurt er zoveel, dan gaat alle gêne er wel vanaf. Dus ook de barrière van in het openbaar zingen. Ik begon wat op te nemen voor vrienden en op gegeven moment zat ik hier een tekstje te maken over mijn ervaringen en heb daar een melodie onder gezet. Een goede vriend van mij uit de muziekindustrie liet het horen aan Wouter Hardy en zij zeiden: waarom steken we het niet in een professioneel jasje?”
Ondanks zijn slechte conditie werd er toch een opname gemaakt, met behulp van zijn gitaarleraar die de solo voor zijn rekening nam. Het werd niet alleen een cadeau voor zijn vrouw, maar ook voor het personeel van het Radboudumc. “Iedereen had tijdens corona zoveel respect voor de zorg, maar als je hier ligt, is respect een minimaal woord. Het is ongelooflijk wat ik meemaak met de verpleging en artsen, wat voor werk ze doen. Daar wilde ik hen voor bedanken. Ik merk aan de verpleging en hun enthousiaste reactie dat ze het heel bijzonder vinden. Dat doet me veel. Ik ben blij dat ik dit heb mogen meemaken en dit mag geven aan de mensen die mijn leven aan het redden zijn. Dat hebben ze meer dan verdiend.”
Luister hier naar Radboud Blues: