Rijk van Nijmegen

Long covid-patiënten krijgen extra hulp, Nijmegen neemt voortouw

Het Radboudumc in Nijmegen is één van de initiatiefnemers.
Het Radboudumc in Nijmegen is één van de initiatiefnemers. © ANP
NIJMEGEN - Long covid-patiënten in de regio Nijmegen, die tot voor kort nog geholpen werden in de nazorgpoli’s van het Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), worden sinds 1 juni via een casemanager buiten het ziekenhuis persoonlijk begeleid.
Omdat post-covidpatiënten (zoals de groep tegenwoordig heet) vooral eerstelijnszorg nodig hebben, denken ze de zorg op deze manier dichter bij de patiënt te houden en huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten.
Post-covidzorg anders geregeld
Post-covidzorg anders geregeld Radboudumc © ANP
Het nieuwe zorgtraject is een samenwerking van de ziekenhuizen Radboudumc en CWZ, de Nijmeegse huisartsen van NEO Huisartsenzorg en de fysiotherapeuten van Coöperatie Fysiotherapeuten Nijmegen (CFN).

Kastje naar de muur

Veel van de post-covidpatiënten klagen dat de kennis over de ziekte zo versnipperd is en ze voelen zich vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Ook dat moet hiermee verbeterd worden, denken ze bij Radboudumc.
"De casemanager brengt via een uitgebreid intakegesprek alle klachten van de patiënt in kaart’, vertelt Joris Botman, fysiotherapeut en voorzitter CFN. "Vervolgens bekijkt die welke zorgverleners ingeschakeld moeten worden en zorgt dat de zorg in gang wordt gezet en op elkaar wordt afgestemd."
De manier van werken met een casemanager is nieuw, zegt projectleider Miriam Kop. "Tijdens de sollicitatie hebben we gekeken naar mensen die een achtergrond hebben in de paramedische setting (fysiotherapie, ergotherapie, red.), maar ook een breed blikveld hebben", legt Kop uit. "Ze zijn uitgebreid gevoed met de kennis van de afgelopen twee jaar die is opgedaan in de nazorgpoli's. En ze zullen ook regelmatig bijgeschoold worden."
Het nieuwe zorgtraject is een proef die start in Nijmegen en mogelijk uitgerold wordt naar de rest van het land.