Achterhoek

Machinisten wachten nog op vergunning: tijdelijk minder treinen in de Achterhoek

Er rijden tijdelijk minder Arriva-treinen in de Achterhoek.
Er rijden tijdelijk minder Arriva-treinen in de Achterhoek. © Rob Dammers.
ZUTPHEN - Reizigers op de trajecten Zutphen-Winterswijk, Zutphen-Apeldoorn en Arnhem-Winterswijk moeten volgende week rekening houden met minder treinen. Arriva heeft van maandag 13 juni tot en met maandag 20 juni de dienstregeling aangepast, omdat een aantal afgestudeerde machinisten nog wacht op een vergunning om zelfstandig te mogen rijden. Tegelijkertijd speelt ziekteverzuim en vakanties de treinvervoerder parten.
Volgens de vervoerder gaat het om enkele geannuleerde ritten per dag, verspreid over de dag. "We hebben wel gekeken dat het zoveel mogelijk om treinen na de spits gaat. Maandagochtend in de spits rijden alle treinen nog gewoon." Ook garandeert Arriva dat er op de trajecten minstens één trein per uur rijdt.
Arriva zegt weliswaar genoeg personeel te hebben, maar een aantal pas afgestudeerde machinisten wacht nog op de juiste papieren. Om zelfstandig te mogen rijden moeten ze een EU-vergunning krijgen, die uitgegeven wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport. "We hadden erop gerekend dat zij direct aan de slag konden, maar er is wat vertraging op de lijn. Bij het ILT duurt het langer dan normaal", verklaart een woordvoerder.
Tegelijkertijd zijn er wat meer zieken in het bedrijf, ondergaan medewerkers soms een uitgestelde operatie en zijn er in deze tijd van het jaar veel vakanties gepland. "Alles bij elkaar heeft het ervoor gezorgd dat we de dienstregeling voor de duur van een week moeten aanpassen. We hopen dat het maximaal een week duurt, maar in de loop van volgende week beslissen we daar verder over."

'Binnen geldende termijnen'

Het ILT laat weten dat zij de vergunningaanvragen altijd nog binnen de daarvoor geldende termijnen behandelen. "Misschien dat we iets minder snel zijn dat we zouden willen of dat men van ons gewend is. Er zijn een aantal dingen nodig om die vergunning aan te vragen, zoals een medische verklaring. Als dat compleet is, hebben wij vier weken de tijd om dat te beoordelen. Over het algemeen halen we die termijn nog wel, ook in deze tijd dat het voor ons ook aanpoten is", zegt een woordvoerder.
Volgens hem liggen er enerzijds veel aanvragen, anderzijds kampt de inspectie zelf ook met personeelstekort. "We zijn bezig met opschalen."
Arriva adviseert reizigers de komende week de reis te plannen via de reisplanners. "Ben je gewend om op maandag altijd een bepaalde trein te nemen, dan gaat die trein misschien niet."