Gelderse Vallei

Boeren gaan weer naar Den Haag: 'Het wordt druk op de weg'

Boeren in Den Haag op 1 oktober 2019 toen de boerenprotesten begonnen.
Boeren in Den Haag op 1 oktober 2019 toen de boerenprotesten begonnen. © ANP
EDE - Boeren voeren op 22 juni actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat laat voorman van Agractie Bart Kemp uit Ede weten.
Waar de (meerdere) acties zijn, houdt Kemp nog even voor zich, details volgen later, zegt hij. Den Haag is zeer waarschijnlijk. Net als op 1 oktober 2019. Dat was de dag dat de boerenprotesten begonnen. In Den Haag kwamen duizenden agrariërs bijeen, ze trokken per trekker in colonnes naar Den Haag. Het werd de drukste ochtendspits in de Nederlandse geschiedenis met 1136 kilometer file.
Het nieuwste protest wordt groter dan dat van toen, voorspelt de schapenhouder uit Ede. "We nodigen iedereen uit die ook tegen het landbouwbeleid is. Neem anders een dagje vrij, want het zal heel druk worden op de wegen."
In een video roept Kemp boeren op mee te doen. Hij refereert in zijn boodschap onder meer aan een uitspraak van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Die sprak in 2020 van 'sluipmoord op de agrarische sector'. Kemp: "Inmiddels is het zover dat we van moord met voorbedachte rade kunnen spreken. Tegen boerenbedrijven en de toekomst van boerengezinnen."

Plannen uitgelekt

Het kabinet komt vandaag met nieuwe plannen om de stikstofuitstoot terug te brengen. Eerder lekte uit dat in de Gelderse Vallei de emissie tot mogelijk 80 procent naar beneden moet.
De plannen die in Den Haag zijn bedacht en worden uitgevoerd gaan volgens Agractie-voorzitter Kemp alle perken te buiten. "Onacceptabel. Ze willen nagenoeg volledige gebieden leeg vegen. Boeren en vele hectares landbouwgrond onteigenen."