Noord-Veluwe

Beschonken op de e-bike, komt vaker voor dan gedacht

Fietsen met drank op met een e-bike is niet verstandig, zegt Stella Fietsen. Inzet: Johan Makaske.
Fietsen met drank op met een e-bike is niet verstandig, zegt Stella Fietsen. Inzet: Johan Makaske. © Pxhere/Omroep Gelderland
NUNSPEET - E-bikers durven rustig naar huis te fietsen na een glaasje alcohol. Een op de vijf doet dit, heeft Stella Fietsen in Nunspeet uitgezocht. Mannen doen het iets vaker dan vrouwen. Voor fietsers geldt dezelfde regel als voor automobilisten en motorrijders: glaasje op mag best, maar het maximum is 0,5 promille. Anders ben je in overtreding en kun je een boete verwachten als je wordt betrapt. We belden met woordvoerder van Stella Fietsen, Johan Makaske.

Fietsen met drank op is niet de bedoeling, hè?

"Daarom hebben we het ook onder de aandacht gebracht. We kennen allemaal wel iemand, een vriend of een buurman, of buurvrouw of je maakt jezelf er wel eens schuldig aan. Ik pak de auto niet dus het is veilig genoeg."

Ben je verbaasd over de uitkomst van het onderzoek?

"Ja en nee. Het is een beetje een open deur, maar het gebeurt dus echt. E-bikers houden er wel iets meer rekening mee. Zij beperken zich meestal tot twee glazen alcohol, terwijl iemand met een 'gewone' fiets meer glazen alcohol drinkt en dan op de fiets stapt. Zij gieten drie of meer glazen bier achterover."

Hoe gevaarlijk is het eigenlijk, fietsen op de e-bike en je hebt net iets te veel gedronken?

"Op een normale fiets rijd je ongeveer 15 kilometer per uur. Een e-biker gaat sneller, zonder dat je er moeite voor doet ga je al gauw 25 kilometer per uur. Als je daar een smak mee maakt, dan is die smak iets anders dan met 15 kilometer per uur. Gelukkig valt het aantal mensen dat gewond raakt wel mee. Maar het is wel goed om er even bewust van te zijn."

Met twee wijntje op, kan het dan nog wel?

"Het mag niet. Dat is eigenlijk het verhaal. Je kunt er ook een boete voor krijgen."

Brabanders doen het vaker dan andere Nederlanders, stellen jullie van Stella. vast.

"Die leiden misschien een wat losbandiger leven, het was wel opmerkelijk, vonden wij. Brabanders genieten van het leven, ze zijn de Bourgondiërs van Nederland."

Niet doen dus, fietsen met alcohol. Moeten jullie niet gewoon een fiets met zijwielen maken?

"We hebben een driewieler maar of dat echt werkt, weet ik niet."