Achterhoek

Brute hamermoord: dader krijgt in hoger beroep 17,5 jaar celstraf

De plek waar Deme Lulaj werd neergeslagen.
De plek waar Deme Lulaj werd neergeslagen. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Een 41-jarige Duitser is woensdag in hoger beroep veroordeeld voor de zogenoemde hamermoord in Winterswijk. De man, die net als het slachtoffer Kosovaarse roots heeft, moet 17,5 jaar de cel in. Het hof in Arnhem gaf daarmee vrijwel dezelfde straf als de rechtbank in Zutphen, die hem 18 jaar cel oplegde.
De hoge straf van het hof is gezien het verloop van de zitting in Arnhem niet verwonderlijk. De verdachte ontkende weliswaar en beriep zich vrijwel continu op het zwijgrecht, maar het verweer van zijn advocaat was allerminst overtuigend. De voorzitter van het hof plaatste ook de nodige kanttekeningen.
De 41-jarige Duitser stond terecht voor de moord op de 58-jarige Winterswijker Deme Lulaj, die op zondag 29 oktober 2017 meerdere keren met een hamer op het hoofd werd geslagen. Lulaj overleed een dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Meerdere getuigen zagen de Duitser. Die beweerde later dat hij op dat moment in Italië was. Het motief voor de brute moord zou bloedwraak zijn geweest.