Stedendriehoek
Reizen door de tijd met de Gelderland Zomertoer

APELDOORN - Iedereen droomt er wel eens van om te reizen door de tijd. Hoe was het leven in de prehistorie of in de tijd van de Vikingen of in de Tachtigjarige Oorlog? Met de Verhaal van Gelderland Zomertoer maak je iedere week een reis naar een andere periode in de Gelderse geschiedenis. Zaterdag start het reizende evenement met de prehistorie in Apeldoorn.
De Verhaal van Gelderland Zomertoer is een initiatief van Erfgoed Gelderland en het geschiedenisplatform Ridders van Gelre. Iedere zaterdag staat een Gelders museum of een historisch gebouw centraal. Vanaf die locatie wordt de geschiedenis tot leven gewekt door acteurs, historici en archeologen. De toegang tot alle activiteiten is iedere week gratis.

Boek Verhaal van Gelderland
De Zomertoer is verbonden aan het boekproject Verhaal van Gelderland. Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven is bijna klaar met het overzicht van de Gelderse geschiedenis volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten. De Zomertoer heeft als doel om het grote publiek bekend te maken met de geschiedenis van Gelderland, maar ook om de vele musea te betrekken bij het Verhaal van Gelderland.

Apeldoorn en Nijmegen
Op zaterdag 18 juni gaat de Verhaal van Gelderland Zomertoer van start bij CODA in Apeldoorn. Hier vertrekken pendelbussen naar het prehistorische dorp Haps. Vrijwilligers en archeologen laten zien hoe het leven in de ijzertijd (800 – 19 v. Chr.) was. Normaal is het dorp alleen toegankelijk voor schoolklassen. Op zaterdag 25 juni staat de Romeinse tijd centraal in Nijmegen. Op de Valkhofheuvel beelden acteurs de verschillende fases uit de Romeinse geschiedenis uit. Museum Het Valkhof en museum De Bastei zijn de hele dag gratis toegankelijk.

Zutphen, Nederhemert en Arnhem
Een week later komen de Vikingen terug in Zutphen. Op zaterdag 2 juli bouwen zij hun kampement op het ’s-Gravenhof. Ook andere bewoners van de vroege middeleeuwen komen langs. Het Stedelijk Museum en de kerktoren van de Walburgiskerk zijn gratis toegankelijk.
Op zaterdag 9 juli opent kasteel Nederhemert in de Bommelerwaard eenmalig de poorten. Normaal is deze middeleeuwse burcht ontoegankelijk voor het publiek. De Eusebiuskerk in Arnhem is het decor van de Zomertoer op zaterdag 16 juli.
Bezoekers krijgen een sneak preview van de nieuwe tentoonstelling over de Gouden Eeuwen van Gelderland tijdens de late middeleeuwen. Ook mogen ze alvast een kijkje nemen in de grafkelders.

Groenlo, Appeltern en Terschuur
Op zaterdag 23 juli beleven we de Tachtigjarige Oorlog in Groenlo. Bewoners toveren het plein voor de Oude Calixtuskerk om in een vestingstad uit de zeventiende eeuw. Ook alle historische gebouwen en musea zijn gratis toegankelijk. Op zaterdag 30 juli komt stoomgemaal De Tuut voor het eerst in drie jaar weer volop in bedrijf. Hier beleven bezoekers de negentiende eeuw. De tijdreis eindigt op zaterdag 6 augustus in het Oude ambachten- en speelgoedmuseum van Terschuur.

Spetterende finale bij kasteel Cannenburch
De spetterende afsluiting van de Verhaal van Gelderland Zomertoer is op 13 en 14 augustus bij kasteel Cannenburch in Vaassen. Het hele weekend komt de volledige Gelderse geschiedenis tot leven. Honderden acteurs dompelen de bezoekers onder in alle belangrijke periodes. Romeinen, middeleeuwse ridders, soldaten uit de Tweede Wereldoorlog en boeren uit de negentiende eeuw lopen dwars door elkaar. Landelijk bekende en regionale artiesten verzorgen in het kasteelpark optredens die geïnspireerd zijn op de geschiedenis van Gelderland.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie.