Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Geslaagd! Dikke doei middelbare school!

Lou Steenbrink uit Beek is geslaagd.
Lou Steenbrink uit Beek is geslaagd. © Eigen foto
TWELLO - De vreselijkste (maar gelukkig meestal ook de mooiste) dag van het jaar is de dag dat je van school hoort of je bent geslaagd of gezakt. Max, Lou en Romée kregen net als de meeste scholieren goed nieuws.
Romée Pollmann uit Arnhem deed voor de tweede keer havo-examen. Vorig jaar redde ze het niet. Maar vandaag kon de vlag uit en maakt Romée zich op voor een hbo-opleiding pedagogiek aan de HAN in Nijmegen.
"Het voelt echt fijn", zegt Romée tegen verslaggever Annemieke Schakelaar op het schoolplein van het Lorentz in Arnhem, waar ze met vrienden heeft afgesproken. Vrienden die vorig jaar al afzwaaiden. En nu gaat de scholiere hen achterna. Maar spannend vond ze het wel. "Ik ging er beter in dan vorig jaar. En het is helemaal top gegaan."
We zijn superblij voor Romée
Haar vrienden gaan uit hun dak. "We zijn superblij voor Romée", zegt een van hen. "Vorig jaar waren er nog coronamaatregelen, maar nu gaan we het voluit vieren. Het was balen dat ze vorig jaar was gezakt, maar we wisten zeker dat ze het ging halen."
Kijk hoe scholieren in de provincie horen dat ze geslaagd zijn (je ervaart deze video beter met het geluid aan):
Geslaagd! Dikke doei middelbare school!
Lou Steenbrink uit Beek mocht vanmiddag de ladder pakken en de vlag uit hangen. Van tevoren was ze overtuigd van haar kunnen, maar bijles was geen slecht idee, zei de scholiere van het Montessoricollege in Nijmegen eerder. Ze had via school wiskundebijles van Student Helpt Scholier.
Na de zomer gaat Lou niet meteen de collegebanken in, ze neemt een tussenjaar. "Ik ga een vooropleiding aan Artez in Arnhem doen en daarnaast wat werken."

Max werd gebeld op het verkeerde moment

Wie aangenaam verrast werd dat hij een stap dichter bij een carrière is, is Max van Dam. Max dacht dat hij een herkansing voor de mavo moest doen, maar zijn mentor belde hem met het blijde nieuws. Max had het even niet meer: "Je zou gebeld worden tussen twee en halfdrie als je was gezakt. En om zeven voor half werd ik door school gebeld. En daarvoor belden ook nog twee vrienden van school."
Zijn moeder Barbara legde het verlossende telefoontje vast.
Maar de mentor van Max had alleen maar goed nieuws. En dat is des te beter, want voor Max is school een noodzakelijk kwaad. "Mijn motivatie was laag, geef ik toe." De tiener maakt zich nu op voor een loopbaan bij Defensie. "Ik wil het liefst bij de mariniers en ik ga eerst in Zwolle een mbo-opleiding doen die voorbereidt op een baan bij de krijgsmacht. Die duurt anderhalf jaar."
Dat betekent onder meer dat Max minder vaak in het restaurant van zijn ouders in Twello zal zijn om de afwas te doen. "Door personeelsgebrek spring ik vaak bij, maar de horeca trekt me niet."
In de aanloop naar de schoolexamens merkten Gelderse scholen dat tijdens corona onder de scholieren iets was veranderd. Bram Verweij van het Citadel College in Lent zei eerder tegen Omroep Gelderland: "Best veel kinderen hebben last gekregen van faalangst. Dat is ook iets dat meespeelt bij examens. We hebben veel één op één-gesprekken gehad met leerlingen, om te kijken wat ze nodig hadden om die faalangst zo veel mogelijk te overwinnen."

Extra programma's

De middelbare scholen in de provincie hadden extra programma's om achterstanden weg te werken en kandidaten te trainen op examens.
Leerlingen mogen dit jaar één of meerdere vakken doorschuiven naar het tweede tijdvak. Dat begint maandag en duurt tot en met 24 juni. Het volledige examen mag zelfs in het tweede tijdvak worden afgelegd. Scholen zien dat meer als een oplossing voor een leerling die ziek was of in het eerste tijdvak in quarantaine zat.
Wie is gezakt mag in twee vakken herkansen, normaal gesproken geldt dat voor één vak. Ook mag van één vak het eindcijfer worden weggestreept, als dit het verschil maakt tussen wel of niet slagen. Wegstrepen mag trouwens niet voor Nederlands, Engels of wiskunde.
In totaal deden dit jaar ruim 188.000 leerlingen examen. In het vmbo waren dat er 92.000, op de havo's bijna 55.000 en in het vwo bijna 41.000. Hoeveel leerlingen landelijk zijn geslaagd wordt pas in het najaar bekendgemaakt.
Zie ook: