Stedendriehoek

Hulp aan Oekraïne loopt hard terug: 'De aandacht valt weg'

Robert Lippmann bij de garagebox waar hij de ingezamelde goederen voor Oekraïne opslaat.
Robert Lippmann bij de garagebox waar hij de ingezamelde goederen voor Oekraïne opslaat. © Omroep Gelderland
LOENEN - Maanden is Robert Lippmann uit Loenen al bezig met het inzamelen van goederen voor Oekraïne. In het begin liep het hard. Transport na transport ging richting de Poolse grens. Maar de laatste tijd komt er minder binnen. Zijn we de oorlog na 110 dagen vergeten?
Trots toont Robert de foto's gemaakt van 'zijn' goederen op het hulpdepot in Groningen. De spullen waren bijna niet aan te slepen. Iedereen hielp. Op het hoogtepunt is Robert zelf met een volle bus naar de Poolse grens gereden. Maar die tijd is voorbij. "De goederen komen mondjesmaat binnen nu", zegt Robert Lippmann, "Gelukkig gisteren een paar dozen honden- en kattenvoer binnengekregen. Maar we hebben ook gewoon eten, toiletartikelen en babykleding nodig. Er is door de oorlog nog in alles een tekort."

600.000 kilo hulpgoederen

Het is ondertussen dag 110 van de oorlog. De stichting Oekraïne zegt de afgelopen maanden al meer dan 600.000 kilo hulpgoederen te hebben verstuurd.
Maar het het inzamelen van speelgoed, kleding en medische disposables heeft geen prioriteit meer. Dat komt door de strengere Oekraïense douaneregels voor het versturen van speelgoed, kleding en medische disposables. Maar ook door de inzet van vrijwilligers, die stukgoed moet uitzoeken, controleren en eventueel opnieuw verpakken.
Daarom is de stichting recentelijk gestopt met inzamelen. Alleen (baby)kleding is nog welkom. "Er zijn heel veel kinderen blij gemaakt", aldus de stichting Oekraïne.

Praktische zaken

Een rondgang langs de vele Gelderse inzamelpunten levert niet overal wat op. Veel inzamelaars zijn al gestopt. Maar dan gaat het vooral over de particulieren inzamelaars die aan het begin van de oorlog als paddenstoelen uit de grond schoten.
Volgens secretaris Arjen van Vessem van de stichting WHOE Werkgroep Hulptransporten Oost Europa in Apeldoorn is het logisch dat die inzameling nu wat afvlakt. "Maar wij hebben afgelopen woensdag de 17e vrachtwagens vol goederen in Oekraïne afgeleverd. Het gaat nu niet alleen meer om eten en drinken en medicijnen, maar ook om praktische zaken. Zo is er behoefte aan schoolmeubilair omdat veel scholen kapot zijn geschoten. Wij hopen in ieder geval nog regelmatig een vrachtwagen te kunnen sturen, de behoefte blijft."
En dus gaat ook Robert Lippmann in Eerbeek door met inzamelen "De oorlog is nog lang niet voorbij. We moeten ze blijven helpen."
Bekijk hieronder hoe Robert Lippmann de goederen inzamelt.
Robbert blijft goederen inzamelen voor Oekraïne
Zie ook: