Rijk van Nijmegen

Dominicanes Holkje van der Veer (61) overleden

Holkje van der Veer.
Holkje van der Veer. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Dominicanes, theoloog en schrijver Holkje van der Veer is op 61-jarige leeftijd overleden. De Nijmeegse was vaste gast in de rubriek 'De dominee komt voorbij' in het radioprogramma Zin in Zondag van Omroep Gelderland.
In de vroege ochtend van tweede pinksterdag overleed Van der Veer in haar slaap. Dat gebeurde in een ziekenhuis in haar woonplaats. Een week eerder was ze daar met hartklachten opgenomen.
Van der Veer werd in 1960 geboren in een doopsgezind gezin in Amsterdam. De Nijmeegse studeerde cultureel en agogisch werk en theologie. Ze liep stage in het dominicanenklooster in Zwolle. In 1992 werd ze katholiek. Ze werkte lange tijd in Zwolle in het jongeren- en studentpastoraat.

‘Een bijzonder lichaam'

In 2010 moest ze haar werk opgeven vanwege haar broze gezondheid. Van der Veer werd geboren met het syndroom van Marfan. Daardoor had ze, zoals ze zelf zei ‘een bijzonder lichaam’, met lange ledematen, rekbaar bindweefsel, een vergroeide rug en kwetsbare ogen. Ze ging in Nijmegen wonen en schreef verschillende boeken over haar geloof en het leven met een lichamelijke beperking.
Van der Veer was op haar 53e te gast in het Omroep Gelderland-programma Gelderse Koppen. Zij was toen de jongste zuster van de dominicanen.