Rijk van Nijmegen

Lieke heeft een verstandelijke beperking en knokt voor lotgenoten

Lieke Derksen heeft een verstandelijke beperking en een dag stage gelopen bij Omroep Gelderland.
Lieke Derksen heeft een verstandelijke beperking en een dag stage gelopen bij Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
ELST - Lieke Derksen is een vrouw met een missie: betere zorg voor mensen met een beperking en een volwaardige plek voor hen in de samenleving. De 28-jarige uit Elst heeft zelf een licht verstandelijke beperking en autisme. Na door een diep dal te zijn gegaan, heeft ze haar draai in het leven gevonden en knokt ze voor het welzijn van lotgenoten.
“Een aantal jaar geleden ging het heel slecht met mij. Ik was opgenomen op een gesloten afdeling en kreeg heel veel medicijnen. Mijn ouders hebben toen ingegrepen en ervoor gezorgd dat ik de juiste hulp kreeg. Inmiddels gaat het goed met me. Ik doe vrijwilligerswerk, woon zelfstandig, heb een vriend en mijn eigen netwerk. Dat had ik een paar jaar geleden echt niet durven dromen”, vertelt Lieke trots.

Ervaringsdeskundige

Al deze nare ervaringen en overwinningen deelt Lieke tijdens gastlessen aan studenten die een opleiding volgen in de zorg. Als ervaringsdeskundige is ze expert op het gebied van omgang met mensen met een beperking.
“Ik deel mijn eigen ervaringen en ik hoop dat de zorg daardoor beter wordt. Mijn belangrijkste boodschap is dat je iemand nooit moet opgeven, maar altijd moet blijven kijken naar wat er mogelijk is. Vertrouwen en steun is het belangrijkst”, benadrukt Lieke.
Met het delen van haar ervaringen wil ze ook andere mensen hoop geven. “Ik hoop een voorbeeld te zijn voor anderen om de moed niet op te geven. Daarmee zet ik mijn verleden ook om in iets positiefs en dat geeft mijzelf ook energie.”
Lieke loopt prokkelstage bij Omroep Gelderland

Meedoen in de samenleving

Lieke’s missie stopt niet bij het verbeteren van de hulpverlening. Ze zet zich ook in om de positie van mensen met een beperking in de samenleving te verbeteren. Vanuit Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe gaat ze regelmatig samen met andere vrijwilligers in gesprek met de gemeente, over wat volgens hen beter kan.
“Ik maak me er echt hard voor dat er verandering komt. In brieven van de gemeente staat vaak onduidelijke taal, ook komt het weleens voor dat mensen met een beperking niet gevraagd worden voor vrijwilligerswerk bij een festival. Het voelt vaak niet als vanzelfsprekend dat mensen met een beperking er ook bij horen en dat zou wel zo moeten zijn”, legt ze uit.

Prokkelstage

Om die reden werkte Lieke afgelopen maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bij een stembureau. Ze wilde hiermee laten zien dat mensen met een beperking ook kunnen meedoen aan democratische processen.
Ook vraagt ze aandacht voor de in haar ogen gebrekkige positie van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. Dit doet ze onder meer door tijdens de Prokkelweek, die deze week plaatsvindt, deel te nemen aan de Prokkelstagedag. Stichting Prokkel, initiatiefnemer van de Prokkelweek en Prokkelstagedag, omschrijft prokkelen als ‘een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder verstandelijke beperking en zo elkaars mogelijkheden ontdekken’.
Tijdens de Prokkelstagedag heeft Lieke een dag meegelopen bij Omroep Gelderland. Hoewel een bezoek aan de redactie en zelf een interview afnemen voor haar bijzondere ervaringen zijn, draagt vooral het contact met medewerkers bij aan haar missie.
“We hebben hele mooie gesprekken gehad. Je ziet dat iedereen anders denkt over hoe je omgaat met mensen met een verstandelijke beperking. Ik denk dat ik heb kunnen meegeven wat ze daarin eventueel anders of beter kunnen doen. Ook heb ik kunnen laten zien dat ik mijn eigen talenten heb en dat als je mij iets goed uitlegt, ik het ook kan en begrijp”, blikt ze terug.

‘Er moet nog veel gebeuren’

Hoewel Lieke al veel heeft bereikt, heeft ze nog grote dromen. “Mijn wens is dat ik zoveel mogelijk mensen kan helpen door het delen van mijn ervaringen. Graag zou ik bij meer bedrijven en bijvoorbeeld bij de politie als ervaringsdeskundige les geven."
Ook zou ze willen dat het woord inclusie niet meer nodig is. "Omdat het vanzelfsprekend is. Maar ik denk dat er nog heel veel moet gebeuren om dat te bereiken. Dus mijn doel is nu vooral dat mensen willen luisteren naar mensen met een beperking en waar zij tegenaanlopen. En dat ze ervoor openstaan er iets mee te doen.”