Gelderse Vallei

Wethouder Scherpenzeel keert niet terug na vertrouwensbreuk partij, start eenmansfractie

Wethouder Henny van Dijk van Scherpenzeel.
Wethouder Henny van Dijk van Scherpenzeel. © Gemeentebelangen Scherpenzeel
SCHERPENZEEL - Wethouder Henny van Dijk (GBS) keert niet terug als wethouder in Scherpenzeel. Ze maakt de periode tot er een nieuw college is af en gaat daarna als eenmansfractie in de gemeenteraad verder. De reden is een vertrouwensbreuk met haar partij. "Als het niet gaat, kun je er maar beter mee ophouden", vat ze de situatie samen.
Van Dijk is sinds 2018 wethouder in het college van Scherpenzeel en stond als nummer twee van GemeenteBelangen Scherpenzeel (GBS) op de kieslijst. Toch is er in de afgelopen periode wat geknapt, legt ze uit. "Ik merk sinds een half jaar we uit elkaar aan het groeien waren. De fractie denkt over sommige dingen anders dan ik als wethouder. Ik sta ook buiten de fractie en dat heeft spanningen opgeleverd."
En dus heeft ze 'met pijn in het hart' besloten niet te terug te keren als wethouder en haar GBS-lidmaatschap op te zeggen. "Het was de bedoeling dat ik terug zou keren als parttime wethouder, samen met een andere GBS'er en twee wethouders van de SGP. Maar dat zie ik niet meer zitten. Ik heb er goed over nagedacht en vind het ook heel jammer, maar zonder vertrouwen gaat het niet werken."
Ze blikt met 'een goed gevoel' op de afgelopen periode terug. Van Dijk wist mede, als wethouder van de grootste partij, de veelbesproken fusie met Barneveld succesvol tegen te houden.

Geraniums

Toch verdwijnt ze niet uit de Scherpenzeelse politiek. Van Dijk gaat als eenmansfractie verder. "Ik heb er, toen de kieslijst gemaakt werd, bewust gekozen voor het raadslidmaatschap. Tuurlijk was de kans aanwezig dat ik als wethouder terug zou keren, maar ik wilde ook gekozen worden in de raad omdat ik mij wil blijven inzetten voor de inwoners van Scherpenzeel. Ik wil nog niet achter de geraniums gaan zitten", zegt ze stellig.
Dat deze zet door sommigen wordt geïnterpreteerd als zetelroof, doet haar niet zoveel. "Ik ben als persoon gekozen in de raad. Zo werkt dat in Nederland en dus ga ik verder. "

Teleurgesteld

Fractievoorzitter Henk Brons reageert in een schriftelijke verklaring teleurgesteld op het besluit van Van Dijk. ”In het duale stelsel verlies je altijd iets van de onderlinge betrokkenheid, omdat wethouders en raadsleden nu eenmaal ieder hun eigen rol hebben. Ook ontstonden er soms spanningen tussen de fractie en Henny. Dat is logisch en we zijn daar gewoon open en eerlijk over. Als wethouder moet je daar ook mee om weten te gaan”.
Brons heeft naar eigen zeggen Van Dijk proberen te overtuigen aan te blijven als wethouder. Dat de aftredend wethouder als onafhankelijk raadslid doorgaat, wordt een 'onverwachte en onplezierige verrassing' genoemd. "We hebben geen idee welk doel hiermee gediend wordt, maar de keuze is daarbij uiteraard aan het raadslid zelf."
Voor de formatie maakt het besluit van Van Dijk niks uit, meldt Brons. GBS gaat samen met SGP de gemeente besturen. "Het heeft er geen dag langer door geduurd." Ergens in de komende weken wordt het definitieve coalitieakkoord gepresenteerd.
Henk Brons en Henny van Dijk in betere tijden, te zien op deze foto uit 2018.
Henk Brons en Henny van Dijk in betere tijden, te zien op deze foto uit 2018. © GemeenteBelangen Scherpenzeel