Gelderse Vallei

Domino met 1653 laptops: zo werd in Ede het wereldrecord verpulverd

De laptops staan klaar voor het wereldrecord.
De laptops staan klaar voor het wereldrecord. © Stichting OPEN en Road2Work
EDE - Het was nog even spannend, maar het is gelukt: in Ede is woensdagmiddag het wereldrecord laptopdomino gebroken. In totaal gingen 1653 laptops tegen de vlakte. Het oude record uit 2021, in handen van de Belgen, stond op 752 laptops.
"Alles ligt plat, dus nu kunnen we gaan proosten", zegt een glunderende Jacco Termaaten van Road2Work, een bedrijf in Ede waar onder andere laptops worden gerecycled. Hij is een van de mensen die de afgedankte laptops keurig achter elkaar heeft gezet voor het wereldrecord.

Vijf keer geoefend

"Ervoor zorgen dat alles in één keer gaat, dat was best even moeilijk. Tot en met vorige week hadden we vijf keer geoefend, maar toen lag nog geen een keer alles plat", vertelt Jacco.
Kijk hoe de 1653 laptops om gingen:
Domino met 1653 laptops: zo werd in Ede het wereldrecord verpulverd
Het is namelijk niet zo makkelijk om de oude laptops met allemaal verschillende formaten zó achter elkaar neer te zetten dat ze ook echt omgaan.
"De bochten zijn ook extra spannend, daar hebben we wat meer laptops neergezet. Maar het belangrijkste is nog wel dat de laptops niet te wijd staan. Als ze te wijd staan, dus te open, dan gaan ze veel moeilijker om", aldus Jacco.