Achterhoek / Arnhem en omstreken

Gelderse 'Tinder Swindler' moet drie jaar de cel in

Zutphen RB oplichting
Zutphen RB oplichting © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Een man van 46 uit Huissen moet drie jaar de cel in voor het witwassen van ruim zeven ton, oplichting en valsheid in geschrifte. Dat heeft de rechtbank in Zutphen bepaald. Ook drie vrouwen, afkomstig uit Zevenaar, Groessen en Brummen, die door de Huissenaar werden 'gebruikt' om zijn zaakjes voor elkaar te krijgen, zijn door de rechtbank gestraft.
Justitie eiste een langere celstraf tegen de Huissenaar, namelijk vijfenhalf jaar. Ze zag de man als een soort Gelderse Tinder Swindler, zoals die uit de bekende Netflix-documentaire. Hij zou jarenlang een luxe leventje hebben geleid door geld - dat hij door criminele activiteiten zou hebben verkregen - wit te wassen.
Het OM haalde de Netflix-documentaire aan, omdat deze zaak gelijkenissen vertoond. De film vertelt het verhaal van de Israëlische oplichter Simon Leviev die de datingapp Tinder gebruikte om verschillende vrouwen emotioneel op te lichten om zijn wilde levensstijl financieel te ondersteunen.

Foute charmeur

De zaken rond de Huissenaar spelen vanaf 2006 tot het najaar van 2018. De fraude kwam aan het licht door een anonieme tip. In november 2018 werden alle verdachten opgepakt. De Huissenaar zat het langst vast, meer dan 100 dagen. Hij was volgens justitie de spil van alles. Maar 'de spil' liet het tijdens de inhoudelijke behandeling afweten. Op die zitting waren alleen twee vrouwen en een autohandelaar uit Doesburg die de Huissenaar lange tijd voor zijn karretje had weten te spannen.
De man had vanaf 2006 verschillende bedrijfjes - onder meer in Arnhem - die alleen op papier bestonden. Hij zou salaris hebben uitbetaald aan onder anderen de drie vrouwelijke verdachten die zogenaamd officemanager of accountmanager waren, maar geen werkzaamheden verrichten.
De vrouwen verleidde hij, maar liet ze vervolgens allerlei zaken doen. Hij liet ze tekenen voor bijvoorbeeld leningen, huurovereenkomsten en hypotheken. "De vrouwen lieten zich inpalmen door deze charmeur. Meerderen kregen zelfs een kind met hem", zei de officier van justitie eerder tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Ze geloofde niet dat de vrouwen zelf geen weet hadden van de criminele activiteiten en eiste daarom ook tegen hen celstraffen.

Autohandelaar vrijgesproken

De rechtbank heeft twee vrouwen nu veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een taakstraf voor de duur van 240 uur. Een derde vrouw krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 140 uur opgelegd. Haar aandeel was volgens de rechtbank beperkter. Omdat de behandeling van de zaken langer heeft geduurd dan wenselijk is, vallen de straffen lager uit dan de eisen van justitie.
De autohandelaar uit Doesburg die volgens justitie ook betrokken zou zijn geweest bij verschillende witwaszaken van de Huissenaar, is vrijgesproken door de rechter wegens gebrek aan bewijs.