Achterhoek

Recordjaar voor kraanvogels in de Achterhoek

Kraanvogels
Kraanvogels © Pixabay
CORLE - In het Korenburgerveen zijn dit voorjaar vermoedelijk zeven jonge kraanvogels geboren. Omdat de dieren zich zelden laten zien, houdt boswachter André Westendorp van Natuurmonumenten een slag om de arm. Het is hoe dan ook een goed jaar voor de kraanvogels in de Achterhoek. Sinds de terugkeer van de vogels in 2008 naar het Winterswijks hoogveengebied zijn er niet eerder zoveel jongen geboren.
De laatste jaren is er een toename van het aantal broedgevallen in het natuurgebied. Om de schuwe vogels niet te storen, is het kerngebied van het Korenburgerveen afgesloten voor publiek. Dat gebeurt in overleg met de Stichting Marke Vragender Veen dat een ander deel van het natuurgebied beheert.
Het afsluiten werpt zijn vruchten af, vertelt Westendorp. Daarnaast heeft de verhoging van de waterstand in het Korenburgerveen een positief effect. De nesten zijn hierdoor beter beschermd tegen roofdieren die het op de jonge kraanvogels of de eieren hebben gemunt.

Aantal broedparen meer dan verdubbeld

De kraanvogel is één van de grootste vogels die in ons land voorkomt. Hij is bekend om zijn paringsdans en zijn trompetachtige geluid. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal broedparen in ons land meer dan verdubbeld. Dat is onder meer te danken aan een groeiende populatie in Duitsland. Daardoor breiden de vogels hun leefgebied naar het westen uit.
Rondom het Korenburgerveen ligt een wandelpad. Hier zijn de vogels regelmatig te zien als ze naar voedsel zoeken.
Natuurplatform BuitenGewoon besteedde in 2021 aandacht aan de kraanvogels in de Achterhoek:

Ook flamingo's Zwillbrocker Ven hebben jongen

Ook voor de flamingo's in het Zwillbrocker Ven, net over de grens bij Eibergen, is het een succesvol broedseizoen. Bij de roze vogels zijn dit jaar zeker vijftien kuikens uit het ei gekropen, vertelt de Achterhoekse flamingospotter Erik Ottema.
In het ven nestelen zowel Chileense als Caribische flamingo's. Na de broedtijd vertrekken veel flamingo's naar het westen van ons land. Ze zijn dan onder meer te zien in het IJsselmeergebied en het Lauwersmeer. Als het kouder wordt, trekken de exotische vogels verder naar het westen. Ze overwinteren in deltagebieden waar zowel zoet als zout water beschikbaar is om in april weer naar het Zwillbrocker Ven te verkassen.

Zie ook: