Gelderland

Zo raken de hoge brandstofprijzen ondernemers: 'Het loopt de spuigaten uit'

Voor loonbedrijven hakken de brandstofprijzen er flink in.
Voor loonbedrijven hakken de brandstofprijzen er flink in. © Paul Brennan - Pixabay
ARNHEM - De brandstofprijzen in Nederland naderen een recordhoogte. Automobilisten zijn bereid om naar Duitsland te rijden om goedkoper te tanken en ook voor ondernemers zijn er gevolgen. "Er moet iets gebeuren, want op deze manier is het niet vol te houden", zegt een woordvoerder van Loonbedrijf Tilleman in Elst.
Edinho is beheerder van de kartbaan bij Adventure Eefde. Hij wordt niet vrolijk van de hoge brandstofprijzen. "Onze karts rijden op benzine en die is aan de prijs", vertelt hij. "Dat proberen we nog zelf te dekken. Ik weet dat concullega's dat ook doen. Karten is al geen goedkope hobby, dus we willen het niet duurder maken. Maar dan moeten de prijzen niet veel verder stijgen, want dan is het niet meer te doen en moet er misschien wel iets veranderen."

Nieuwe uitdaging voor taxi's

Ook bij sommige taxibedrijven zijn er wat zorgen. “Ik merk er een heleboel van”, zegt een medewerker van Taxi Modderkolk in Apeldoorn. Toch worden de ritprijzen niet verhoogd. “Dat lijkt mij niet te doen voor de klanten. Het kan nu allemaal nog net, maar het moet niet verder stijgen. Na corona is dit nu de volgende uitdaging”, verzucht de taxichauffeur.
Overschakelen op elektrische auto's is nog niet aan de orde. “Daar hebben we nog niet genoeg laadpalen voor. Daarbij zijn ze heel duur in aanschaf, dus het is nog geen aantrekkelijke optie.”
Een woordvoerder van Taxi Arnhem laat weten de tarieven wel te hebben verhoogd. “Daar hebben we nog geen klachten over gehad. We hebben ook niet minder ritten. Alles wordt duurder, dus de taxi ook.”

Vervoersbedrijven

Er zijn ook vervoersbedrijven die minder merken van de hoge brandstofprijzen. “We hebben er niet zoveel last van”, zegt een woordvoerder van KPS Express Koeriers in Ede. “We berekenen onze onkosten door. Daar valt brandstof ook onder. Ik krijg er geen klachten over. Iedereen weet wel dat de brandstofprijzen nu hoog zijn.”
Bij Van Deuveren Transport in Barneveld brengen ze brandstofkosten ook in rekening bij hun klanten. Het is onderdeel van de prijs van het vervoeren van een vracht. “Maar het is niet fijn”, zegt een woordvoerder. “Daarbij blijft de prijs hard stijgen. Alle kosten worden nu nog gedekt, maar het is moeilijk te zeggen of dat zo blijft.”

'Niet vol te houden'

Ook loonbedrijven gaan gebukt onder de hoge brandstofprijzen. Loonbedrijven verhuren machines voor de bouw- en landbouwsector. “Het loopt de spuigaten uit”, zegt de woordvoerder van Loonbedrijf Tilleman in Elst. “Voorheen tankten we rode diesel, dat was 60 cent per liter. Dat mag niet meer. Nu betalen we ruim 1,50. En we verbruiken 200.000 liter per jaar. Reken maar uit.”
Het zijn niet alleen de brandstofprijzen die voor moeilijke tijden zorgen bij het loonbedrijf. “Er is veel concurrentie, dus de prijzen kunnen niet ver omhoog. Maar er is ook een tekort aan personeel, waardoor je wel degelijke uurlonen moet betalen. En je hebt natuurlijk kosten met die machines."
Bij het loonbedrijf Gebr. Blankespoor in Harskamp gaan de prijzen ook omhoog. "We hebben goede klanten. Die begrijpen het nu nog wel. Maar het zijn rare tijden en deze prijsstijgingen kunnen niet door blijven gaan.”
Het loonbedrijf A.J. Looman & Zn in Zelhem rekent de brandstofkosten door aan klanten. “Daar staan ze niet om te juichen”, vertelt een woordvoerder. “Maar we proberen het uitgebreid uit te leggen. Bijvoorbeeld via een brief. Dan begrijpen ze het wel.”