Achterhoek

Marvin is niet LHBTIQ+, maar praat er wel over op scholen: 'Echt wel nodig'

Marvin is niet LHBTIQ+, maar praat er wel over op scholen: 'Echt wel nodig'
Marvin is niet LHBTIQ+, maar praat er wel over op scholen: 'Echt wel nodig'
GROENLO - De 25-jarige student Marvin Timmermans maakt zelf geen onderdeel uit van de LHBTIQ+-gemeenschap, maar vindt het wel belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Deze maand wordt die boodschap uitgedragen tijdens de Achterhoek Pride. Ook op verschillende locaties van het Graafschap College.
Om de acceptatie van LHBTIQ+’ers bespreekbaar te maken toert Marvin in een felgekleurde auto langs alle locaties van het Graafschap College om met medestudenten in gesprek te gaan. “Eigenlijk had ik in het begin niet zoveel met de Achterhoek Pride”, zegt de student. “Ik stond er best ver van af en had er meerdere aannames over.”
Marvin wil dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn: 'Ik hoop dat er meer bewustwording komt'
Doordat Marvin zich ging verdiepen in het thema van de Achterhoek Pride, ‘trots mogen zijn in de Achterhoek’, is hij er anders naar gaan kijken. “Door gesprekken ben ik achter de problematiek gekomen waar LHBTIQ+-studenten of docenten tegenaan lopen”, zegt Marvin.

'Jezelf kunnen zijn'

Zo merkt Marvin dat LHBTIQ+’ers op een aantal scholen nog steeds te weinig worden geaccepteerd. “In het onderwijs moet je bezig zijn met jezelf te ontwikkelen en moet je ook jezelf kunnen zijn”, aldus Timmermans. “Wanneer dat niet kan mis je ook een groot gevoel van veiligheid.”
Op de locaties van het Graafschap College in de Achterhoek is het volgens hem wél goed geregeld. “Maar er is altijd plek voor verbetering”, vindt Marvin, die hoopt zaken bespreekbaar te maken met zijn bezoeken.
Heel veel docenten weten niet waar alle letters in LHBTIQ+ voor staan
Daarnaast wordt op het Graafschap College stilgestaan bij het thema van de Achterhoek Pride. “We hebben een lespakket beschikbaar gesteld aan alle studieloopbaanbegeleiders”, vertelt projectleider inclusieve organisatie Jinnie Bodt. “Die kunnen daar met hun mentorgroep aandacht aan besteden.”
Ook wordt er een training gegeven aan alle medewerkers van het Graafschap College. “Heel veel docenten weten niet waar alle letters in LHBTIQ+ voor staan”, aldus Bodt. “Soms is het een ‘ver van je bed show’. Juist op die bewustwording willen we deze maand inzetten.”

Waar staat LHBTIQ+ voor?

De letters staan overigens voor lesbi’s, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, queers en overigen. Marvin hoopt dat zijn medestudenten iets van zijn boodschap meenemen. “Ik hoop dat er meer bewustwording komt en dat meer leerlingen in gesprek gaan met LHBTIQ+-studenten of docenten”, geeft hij aan. “Dat ze geïnteresseerd zijn in hun verhaal. Ik geloof dat als je bezig bent met de mens achter de mens dat de wereld een stuk mooier wordt.”
De komende maand worden er door de hele Achterhoek heen verschillende activiteiten gehouden. Zo geeft Splinter Chabot een lezing in de Koppelkerk in Bredevoort, er komt een literair café en een Regenboogdienst in de Zuiderkerk in Aalten. Tevens worden er regenboogsjaals gehaakt in Neede.