Arnhem en omstreken

Eracing en FIFA: nu ook trainingscentrum voor talentvolle esporters op Papendal

Esporter Gijs Sonneveld in actie.
Esporter Gijs Sonneveld in actie. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Atletiek, BMX, handbal en vele andere sporten: dagelijks werken zo'n 550 topsporters zich in het zweet op Papendal in Arnhem. Sinds vrijdag kunnen ook esporters, zoals eracers, terecht op het nationaal topsportcentrum. Daar is het nieuwe Esports Talent Center Gelderland geopend.
Het centrum gaat jongeren van 15 tot en met 19 jaar helpen bij het verantwoord gamen op topniveau. Professionele trainers begeleiden hen in drie populaire spellen: eracing, FIFA en schietspel Valorant.
Zo werd het trainingscentrum feestelijk geopend:
Talentvolle esporters kunnen nu trainen op Papendal
De provincie draagt de komende jaren maximaal een half miljoen euro bij. Gelders gedeputeerde Jan Markink : ‘Als je aan volleybal of voetbal doet heb je vaak bij de vereniging een coach om te trainen en teamleden waar je van kan leren. Jongeren die verder willen komen in esports zitten alleen op hun zolderkamer zonder begeleiding.’ Daar moet het nieuwe centrum verandering in brengen.

Spel-, voeding- en lifestylecoaches

Bij try-outs zijn elf jongeren geselecteerd, die één dagdeel in de week komen trainen op Papendal. Ze krijgen begeleiding op afstand en worden ook bijgestaan door voedings- en lifestylecoaches. Het Esports Talent Center wil "talentvolle esporters een veilige opleiding bieden in de richting van wellicht een carrière in esports."
Bij het initiatief van de provincie zijn verschillende organisaties, zoals Topsport Gelderland en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, betrokken. Het is ook een kenniscentrum op het gebied van verantwoord gamen, met "programma's die een gezonde levensstijl met voldoende ruimte voor spellen promoten.