Liemers

Schutterijen en gilden springlevend: duizend mensen bij verjaardag Schuttersfederatie

Zo'n duizend leden van schutterijen en gilden vierden de verjaardag van de Gelderse Schuttersfederatie Sint Hubertus
Zo'n duizend leden van schutterijen en gilden vierden de verjaardag van de Gelderse Schuttersfederatie Sint Hubertus © Omroep Gelderland
GIESBEEK - Duizend schutters van Gelderse schutterijen en gilden vierden dit weekend in Giesbeek een groot jubileum van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus. Al 75 jaar brengt de federatie schutterijen en gilden uit Gelderland bij elkaar. De verjaardag werd gevierd tijdens het 'Landjuweel van Gelderland' in Giesbeek.

Schutterijen springlevend

Schutterijen en gilden zijn vandaag de dag nog steeds zeer actief, vooral in het zuidoosten van onze provincie. 63 verenigingen zijn aangesloten bij St. Hubertus. Die tellen bij elkaar rond de 20 duizend leden, schat Wim Sanders, de voorzitter van de federatie.

Bewaking en ambacht

"Een schutterij is van oudsher de bewaker van landdelen en dorpen. Een gilde was een groep mensen met een ambacht, bijvoorbeeld een gilde van bakkers", legt Sanders uit. "Tegenwoordig zit daar niet zo heel veel verschil tussen. Het bewaken van tradities is het doel van gilden en schutterijen."
Dat is ook te merken tijdens het Landjuweel in Giesbeek. Het festijn vindt iedere vijf jaar plaats en vormt het spektakel voor diverse wedstrijden, zoals vendelzwaaien of schieten.

Alle leeftijden

Opvallend is dat er leden zijn van alle generaties: "Ik weet niet anders.. Al van kleins af ben ik lid van mijn schutterij" zegt een jongen gekleed in een kostuum dat doet denken aan bijna 400 jaar geleden.

Toekomst

Voor de komende jaren hoopt de federatie dat verenigingen meer leden kunnen werven. Sanders: "Er moet voldoende animo voor verenigingen in de dorpen zijn om te blijven bestaan. Zeker in de hedendaagse cultuur hebben de verenigingen daar een hele kluif aan."
Al wil de voorzitter niet negatief zijn "Je zou misschien verbaasd zijn als je hoort dat er schutterijen zijn met zo'n 1500 leden per dorp. Voor mij tekent dat de verbondenheid en saamhorigheid en dat is toch waar schutterijen voor zorgen.