Gelderse Vallei

Ontslagen burgemeester overweegt op oude functie te solliciteren

De ontslagen burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel.
De ontslagen burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel. © Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - Zijn integriteit en communicatie deugden volgens Commissaris van de Koning John Berends niet, die hem vervolgens ontsloeg. Het deed Eppie Klein, toenmalig waarnemend burgemeester van Scherpenzeel, veel.
"Ze hebben mijn karakter willen vernielen", blikt hij op de turbulente periode terug. Toch is het hoofdstuk Scherpenzeel voor hem nog niet afgesloten. Mogelijk keert Klein terug als burgemeester.
Eppie Klein over hoe het met hem gaat en of hij terugkeert
Met een glimlach loopt Eppie Klein (SGP) door het centrum van Scherpenzeel. De inwoners zijn hem nog zeker niet vergeten, blijkt als er meerdere passanten zwaaien en roepen. Het doet Klein goed. "Het is alsof je niet weggeweest bent", zegt de inwoner van Doornspijk. "Ik voel mij hier ontzettend welkom. Heel mooi."

Rechtszaak

Klein verdween als burgemeester op donderdag 7 oktober toen Commissaris van de Koning (CvdK) John Berends hem ontsloeg. Het boterde al langer niet tussen de twee.
Het was een memorabele dag: enkele uren daarvoor trok de minister de stekker uit de fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel. "Het was een dag die ik heel bewust heb meegemaakt", vertelt Klein. 's Avonds mocht hij zijn laatste raadsvergadering als burgemeester voorzitten. Zijn ontslag accepteerde hij niet: hij stapte naar de rechter.
Voorafgaand aan de rechtszaak maakten we deze reconstructie: De zaak Berends versus Klein: waar ging het ook alweer over?
De zaak Berends versus Klein: waar ging het ook alweer over?
De rechtszaak kwam er in de vorm van een kort geding, maar Klein verloor. "De rechter heeft getoetst of de commissaris mij had mogen ontslaan. Dat mag in Nederland en dat wist ik al wel. Ik vind aan de andere kant dat de rechter niet aan waarheidsvinding heeft gedaan. Er is niet gekeken of de waarheid is gesproken."
Klein zegt dat de provincie op sommige punten heeft gelogen. "Ik heb twijfels bij de woorden die zijn gebruikt." Had Klein de 'waarheid' boven tafel willen halen, had hij een zogenoemde bodemprocedure moeten starten. "Dat kan wel drie jaar duren. Daar ligt de zaak mij te gevoelig voor."

'Geen macht te groot'

Want hoewel Klein goedlachs overkomt, was de afgelopen periode emotioneel voor hem. "Men heeft mijn karakter proberen te vernielen. Dat zijn heel sterke woorden, maar het heeft mij ook heel veel gedaan", legt hij uit.
"Er gaat geen dag voorbij dat niet iemand mij vraagt: 'Hoe gaat het met jou, want er is toch wel heel veel gebeurd'. Veel mensen hebben het herindelingsproces gevolgd. Een vervolgvraag is dan: 'Wat heb jij eigenlijk gedaan die tien maanden dat je in Scherpenzeel was? We kennen Eppie Klein niet als iemand die maar wat doet.' Ik ben er ook emotioneel heel erg bij betrokken."
Over 'het vernielen van zijn karakter', zegt de provincie het volgende: "De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de commissaris bevoegd is om een waarnemend burgemeester te ontslaan en daarbij bevestigde hij tevens dat de commissaris daar gegronde redenen voor had."
Eppie Klein en John Berends op 14 januari 2021 toen bekend werd dat Klein waarnemend burgemeester in Scherpenzeel zou worden.
Eppie Klein en John Berends op 14 januari 2021 toen bekend werd dat Klein waarnemend burgemeester in Scherpenzeel zou worden. © Provincie Gelderland.
De bestuurder is van plan zijn ervaringen op te schrijven. Een boek wil Klein het nog niet noemen, maar er zijn wel twee opties voor een titel. "Ik twijfel nog tussen 'Geen zee te hoog' of 'Geen macht te groot'."
In het schrijfwerk wil Klein ook ingaan op de bestuurscultuur in Nederland. "In ons land gebeurt meer met de macht. In hoeverre is de macht nog betrouwbaar in de ogen van de gemeenschap? Daar heb ik heel erg mee gestoeid."

Terugkomst

Het hoofdstuk over Scherpenzeel kan misschien nog aangevuld worden. Mogelijk gaat Klein solliciteren op de burgemeestersfunctie die vrijkomt. Scherpenzeel zoekt nog altijd naar een zogenoemde kroonbenoemde burgemeester, gekozen door de gemeenteraad.
Hij wil overwegen te solliciteren als hij zich kan vinden in de profielschets die de raad gaat opstellen. "Als ik de vraag van de gemeenschap zou beantwoorden, zou ik niet moeten twijfelen en zou er geen nee bij passen. Maar ik wil echt naar dat profiel kijken en dan beslissen wat ik doe."
Op de opmerking dat samenwerking met de provincie als burgemeester lastig wordt, zegt hij: "Eppie Klein kan heel goed samenwerken met de provincie, omdat er van mij uit naar de provincie niets ligt. Van de provincie naar mij toe, is wat anders. Ik respecteer de functie van Commissaris van de Koning. Ik respecteer de persoon die die functie bezet. Maar ik respecteer niet het handelen van de commissaris. Er zal een stapje gezet moeten worden om het handelen in de toekomst weer te kunnen respecteren.
"Bovendien", gaat hij verder, "Je bent burgemeester van Scherpenzeel. De raad is je werkgever. Je toeverlaat is de commissaris, als je die nodig hebt. Maar met de raad én de gemeenschap van Scherpenzeel, daar heb je heel veel mee te doen. Ik ben geen burgemeester voor John Berends en ik ben geen burgemeester voor Provinciale Staten."
De woordvoerder van Berends wil niet ingaan op de mogelijke sollicitatie. "De commissaris communiceert niet via de media over kandidaten die solliciteren naar het ambt van burgemeester." Dat hoort volgens de provincie met de vertrouwenscommissie en de minister van Binnenlandse Zaken te gebeuren.
Voordat Klein zich kandideert moet Scherpenzeel eerst een profielschets hebben: tot donderdag kunnen inwoners daarover meepraten.
Zie ook: