Arnhem en omstreken

Jongeren blij met de provincie: geld voor veiliger openbaar vervoer

Blijdschap bij de jongeren nadat hun voorstel werd aangenomen
Blijdschap bij de jongeren nadat hun voorstel werd aangenomen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Blijdschap bij een groep jongeren uit onze provincie, zij zetten zich in voor een veiliger openbaar vervoer en de provinciale politiek ingestemd met hun voorstel.
Het gaat om een bewustwordingscampagne en een alarmnummer voor sociale veiligheid. Ook moet het comfort en de veiligheid bij stations en bussen worden verbeterd.
De provincie heeft 300.000 euro uitgetrokken voor de plannen. "Het kan niet zo zijn dat iemand zich onveilig voelt", zei de 16-jarige Didier Smits eerder.
Hij is een van de zeven jongeren van het Gelders Jeugd Debatteam. Als voorbeeld noemen de jongeren Ede-Wageningen. "Er is hier heel slechte verlichting: het station is te makkelijk om binnen te komen voor hangjongeren, er zitten geen poortjes", vertelt Tim Smit.
Bekijk hier de oplossingen die de jongeren bedacht hebben om het openbaar vervoer veiliger te maken:
De jongeren pleiten onder meer voor een noodnummer en betere verlichting

'Schijnveiligheid'

Bijna alle partijen stemden in. Alleen een Statenlid van Forum voor Democratie en de PVV stemden tegen. Volgens Ton Diepeveen van de PVV is het noodnummer schijnveiligheid als er geen extra personeel komt. "Als je in een restaurant op een nummer drukt en er komt geen ober, ga je ook weg."
Volgens initiatiefnemer Jan Daenen van de PvdA wordt er wel degelijk significante winst geboekt. Zo wordt het nummer geen chatbot, maar moet de lijn bemenst gaan worden. "Het is niet voor de leuk en de marge, maar dit gaat bijdragen aan het gevoel van veiligheid."