Liemers

Romeinse 'waternimf' op strand in Herwen: 'Bewust een keer wat anders'

Nu ligt ze nog, maar straks trekt waternimf 'De Baadster' de aandacht naar het Romeimse verleden van Herwen
Nu ligt ze nog, maar straks trekt waternimf 'De Baadster' de aandacht naar het Romeimse verleden van Herwen © Omroep Gelderland
TOLKAMER - Op het strand bij recreatieplas de Bijland in Herwen wordt eind deze week een kunstwerk onthuld dat herinnert aan de Romeinse Limes. De Limes is sinds juli 2021 UNESCO-Werelderfgoed, maar 'boven de grond' is er in Herwen en omgeving weinig van terug te vinden. Daarom wordt het verhaal van de Romeinen nu op een andere manier zichtbaar gemaakt.
De Bijland ligt in een gebied waarin de Romeinen 2000 jaar geleden hun sporen hebben achtergelaten. Er zijn in de omgeving en in het water verschillende restanten van oude bouwwerken gevonden.
Zo stond bij Herwen, bij de splitsing van Rijn en Waal, de 'dam van Drusus'. Die Romeinse veldheer verbeterde hiermee de doorvaarbaarheid van de Rijn, die destijds erg belangrijk was voor het transport van legereenheden en voorraden.

Eyecatcher

Omdat er bij Herwen nog heel veel resten op de bodem van de plas liggen wordt het ook wel één van de spannendste limes-locaties van Nederland genoemd.
Om deze historie beter onder de aandacht te brengen komen er een kunstwerk en meerdere informatieborden. Het kunstwerk op de punt van het strand is metershoog en moet een echte 'eyecatcher' worden.
De Baadster staat inmiddels rechtop
De Baadster staat inmiddels rechtop Bloklugthart.nl © Bloklugthart.nl
Inmiddels staat het metershoge kunstwerk 'De Baadster' al fier overeind, maar tot voor kort waren kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart nog hard aan het werk op het strand om de vijf delen van het bouwwerk aan elkaar te maken. "Het is passen en meten, heel spannend", vertelt Lugthart terwijl hij in de weer is met lint en waterpas.
Voor Lugthart heeft de plek een extra bijzondere betekenis. Hij kwam er als kind regelmatig met zijn ouders. "Ik kom uit het noorden, maar we gingen regelmatig in de zomer met de boot naar de Bijland. Toen speelden we hier op het strand en wisten we nog niks van de Romeinen. Maar dat geeft het maken van een kunstwerk voor deze plek wel een extra dimensie natuurlijk."

Onder water

De Romeinse geschiedenis wordt door de twee kunstenaars uitgebeeld met het hoofd van een Romeinse vrouw: "Een soort waternimf. Bewust een keer wat anders dan de Romeinse soldaten die je overal voorbij ziet komen. De geschiedenis is meer dan dat. Ze hebben hele dorpen gebouwd en ook deels onze cultuur bepaald".
De 'haren' van De Baadster stellen de rivieren voor in Nederland, zoals de Rijn en de Waal. Het beeld staat nu op het strand, maar met hoogwater verdwijnt het voor een deel of misschien soms bijna helemaal onder water. "Dat is ook de bedoeling, elk seizoen maakt het kunstwerk daardoor weer anders om naar te kijken."
De rivieren zijn in het 'haar' verwerkt
De rivieren zijn in het 'haar' verwerkt © Omroep Gelderland
De Baadster is gerealiseerd op uitnodiging van stichting Erfgoed Gelderland en in opdracht van de gemeente Zevenaar. Het is in samenwerking met meerdere lokale werkgroepen tot stand gekomen en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en het Mondriaanfonds.